Go to Top

Delo na silvestrovo – kakšno plačilo vam pripada?

Bliža se silvestrovo, najdaljša noč v letu, ki jo bo večina med nami preživela v družbi družine in prijateljev. Kaj pa številni zaposleni v turizmu in gostinstvu, ki so ta dan razporejeni na delo – kakšno plačilo jim pripada za delo na silvestrovo?

Delo na silvestrovo - kakšno plačilo vam pripada?Zakon o delovnih razmerjih navaja več vrst dodatkov za delo v manj ugodnih pogojih, kot npr. dodatek za nedeljsko delo, dodatek za nočno delo, dodatek za nadurno delo ter dodatek za delo na praznik. Posamezne kolektivne pogodbe določajo tudi druge dodatke za delo v delovnem času, ki je za delavce manj ugoden. Tako Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije (Uradni list RS, št. 56/18) določa, da delavcem pripada tudi dodatek za delo na silvestrovo, in sicer od 18. ure dalje. V skladu z določilom 64. člena kolektivne pogodbe bo tako delavec, ki bo razporejen na delo na silvestrovo, upravičen do dodatka v višini 150 %. Silvestrovo, ki je 31. decembra, namreč ni državni praznik oziroma dela prost dan v skladu z zakonom.

Informativni izračun plače

Kdaj delavcu pripada dodatek za delo na silvestrovo?

Dodatek za delo na silvestrovo pa bo delavcu pripadel samo za ure dela od 18. ure do polnoči. Če bo delavec delo nastopil že pred 18. uro na silvestrovo, mu za ure dela pred 18. uro ne pripada dodatek za delo na silvestrovo. Dodatki za delo v posebnih pogojih se namreč obračunavajo le za čas, ko je delavec delal v pogojih, zaradi katerih mu dodatek pripada.

Kaj pa če bo delavec, ki bo razporejen na delo na silvestrovo, delal tudi preko polnoči, torej npr. do dveh zjutraj 1. januarja? V tem primeru mu za ure dela od 18-ih do polnoči na silvestrovo (31. decembra) pripada dodatek za delo na silvestrovo, za ure dela od polnoči do dveh zjutraj na dan 1. januar pa dodatek za delo na praznik, saj je 1. januar v skladu z zakonom državni praznik. V skladu z določilom 64. člena Kolektivne pogodbe dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije delavcu za delo na praznik oziroma prosti dan po zakonu pripada dodatek v višini 150 %.

Ustanovitev podjetja

Delodajalci se pogosto srečujejo s težavami pri obračunu plač za delavce, ki delajo na praznike ali druge proste dneve v skladu z zakonom, ki opravljajo nočno delo ali ki so razporejeni na delo na silvestrovo. V naši pravni službi delodajalcem svetujemo in pomagamo pri pravilnem obračunu plač in dodatkov za delavce v posebnih pogojih dela. Za delodajalce pripravljamo tudi pravilnike o razporeditvi delovnega časa in pravilnike o nadurnem delu.

Vabimo vas, da nas pokličete na 01 6001 530 ali nam pišete na [email protected] in se naročite na posvet pri naših pravnih strokovnjakih, ki so specializirani prav za področje delovnega prava in se prepričate, ali plače in vse dodatke vašim zaposlenim obračunavate pravilno. Pri tem si lahko pomagate tudi z našim spletnim kalkulatorjem za izračun plače.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja