Go to Top

Dejavnosti podjetja za prodajo na stojnici v decembru

Imate registrirane ustrezne dejavnosti podjetja za prodajo na stojnici v decembru? Prihaja najbolj tržni del leta, zato želimo podjetnike, ki se ukvarjajo, ali se nameravajo ukvarjati s prodajo izdelkov na stojnici opozoriti, da morajo biti ustrezno registrirani, torej imeti med dejavnostmi podjetja ustrezne šifre dejavnosti iz Standardne klasifikacije dejavnosti 2008, da ne bodo v prekršku zaradi izdaje računa za aktivnosti, ki je nimajo med svojimi dejavnostmi v podjetju. Tržna inšpekcija preverja tudi ali ima podjetnik registrirane prave dejavnosti za delo, ki ga opravlja.

Katere dejavnosti podjetja morate imeti registrirane?

Torej vsi, ki nameravate prodajati svoje izdelke na stojnicah, morate imeti med dejavnostmi podjetja registrirano šifro dejavnosti:

47.810 Trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah z živili, pijačami in tobačnimi izdelki

ali

47.820 Trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah s tekstilijami in obutvijo 

ali

47.890 Trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah z drugim blagom

Dejavnosti podjetja za prodajo na stojnici v decembruSem spada trgovina na drobno na stojnicah ali tržnicah z drugimi izdelki:

  • s preprogami
  • s knjigami
  • z igračami, okraski
  • z gospodinjskimi napravami in zabavno elektroniko
  • s ploščami in videokasetami

V kolikor boste ugotovili, da za prodajo na stojnici niste registrirani (nimate šifre), poskrbite, da boste vsaj nekaj dni pred napovedanim dogodkom, postopek spremembe podatkov podjetja (dodajanje dejavnosti) opravili na eni izmed SPOT (VEM) točk. Lahko pa podjetnik od doma opravi postopek dodajanja dejavnosti med že obstoječe dejavnosti podjetja, v kolikor ima digitalno potrdilo.

Ustanovitev podjetja

Kako poteka postopek spreminjanja podatkov podjetja (s.p.) na SPOT (VEM) točki?

Na naši SPOT (VEM) točki DATA imamo sistem naročanja strank. Torej se je potrebno dogovoriti za termin. Ko imate termin, pridete na postopek spremembe osebno,  z osebnim dokumentom.

Referent VEM točke za vas prek e-Vem portala opravi spremembo podatkov (vnese novo dejavnost), sprinta obrazec, podjetnik podpiše obrazec in referent obrazec po elektronski poti pošlje na registrski organ.

Podjetnik v nekaj dneh (2-3 dni) na naslov podjetja prejme sklep o spremembi podjetja in AJPES nove dejavnosti podjetja vpiše med obstoječe dejavnosti. Od tega trenutka dalje, lahko podjetnik izda račun za dejavnost, ki jo je dodal med svoje dejavnosti.

Če želi družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.), spreminjati dejavnosti svojega podjetja (dodati novo dejavnost med obstoječe dejavnosti), potem se mora pri postopku spremembe podatkov podjetja, pripraviti čistopis bodisi akta o ustanovitvi oziroma družbene pogodbe. Kdo lahko na SPOT (VEM) točki opravi postopek priprave čistopisa, je odvisno od več dejavnikov, zato podjetjem vedno predlagamo, naj se preden obiščejo SPOT (VEM) točko, po telefonu ali e-mailu pozanimajo o poteku postopka spreminjanja podatkov.

Zakon o trgovini, ne predvideva izobrazbenih pogojev za prodajo na stojnici. Podjetniku lahko pri prodaji pomagajo študenti, družinski člani ob povečanem obsegu dela (kratkotrajno delo), zaposlene osebe pri podjetniku. Kdo lahko podjetniku pomaga, smo pisali v članku Prodaja na stojnici: Kdo vam lahko pomaga pri delu?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja