Go to Top

Prodaja na stojnicah – ko inšpektor odvzame vse

Prodaja na stojnicah je dobra poslovna ideja – bodisi da se tako preživljate ali pa si le popravite zaslužek. A pozor: stojnice “obiskujejo” tudi inšpektorji!

Uprava za varno hrano je denimo že tretje leto zapored izvedla poseben nadzor nad zavezanci, ki so prodajali sveže sadje in zelenjavo. Obiskali so jih 195. Pri enem so se zaradi ponavljanja prekrška odločili odvzeti stojnico, tehtnico in blago. Prepoved prodaje so na mestu trženja izrekli za 236 košaric jagod, 209 kilogramov češenj, 3 kilograme čebule, 16 kilogramov špargljev, 80 kilogramov marelic in 10 kilogramov drugega sadja in zelenjave.

Prodaja na stojnicah – uredite jo ustrezno

Da bo vaša stojnica obratovala skladno z vsemi pravili, obiščite VEM točko Data. Izkušeni referenti bodo poskrbeli, da boste svojo dejavnost ustrezno registrirali. Predlagali vam bodo, kako je lahko urejena prodaja na stojnicah:

Referenti vas bodo opozorili tudi, katera soglasja še potrebujete, preden začnete s prodajo. Informacije o registraciji dejavnosti dobite tudi na brezplačnih izobraževanjih Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja, Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo in Podjetnik sem – kaj pa zdaj?.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Najmanj neskladnosti pri kmetih

Inšpektorji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so pri tokratnem nadzoru največ kršitev zabeležili pri prodaji jagod, špargljev, češenj in marelic. Kršitve so se nanašale na neskladnost glede sledljivosti, pravilnost splošnih označb in navajanje porekla. Sadje in zelenjavo so predali v uničenje. Inšpektorji so izdali še 25 upravnoinšpekcijskih odločb o ureditvi stanja, uvedli 26 prekrškovnih postopkov in izrekli 38 ustnih opozoril. Največ pregledanih prodajalcev je bilo primarnih proizvajalcev (118), sledijo samostojni podjetniki (30), družbe z omejeno odgovornostjo (27) in nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji (15).

prodaja na stojnicahNa upravi so ocenili, da so določbe zakona o kmetijstvu, ki ob ugotovljenih napačnih označitvah in zavajanju potrošnika omogočajo neposredno ukrepanje na prodajnem mestu, učinkovit ukrep. Tako namreč dosežejo tudi tista podjetja, ki imajo v Sloveniji samo poštni predal in uradne pošte ne sprejemajo. Odločili so se tudi za intenzivno ponavljanje pregledov pri določeni gospodarski družbi, ki ima stojnice po več mestih v državi. Opravili so namreč kar 17 pregledov v enem mesecu in dosegli skladno poslovanje družbe. Pri tistih gospodarskih družbah, ki sadje in zelenjavo vsako sezono prodajajo z novoustanovljenim podjetjem, ki deluje le določen čas, pa poslovanje v letošnjem letu še ni bilo v celoti skladno. Dodajajo še, da so najmanj neskladnosti odkrili pri primarnih proizvajalcih, ki sami tržijo svoje proizvode.

Preverjajo tudi ustreznost registracije

Prodaja na stojnicah je pogosto tudi tarča Tržnega inšpektorata, ki je pri nadzoru stojnic najbolj pozoren na označevanje cen in upoštevanje določil Zakona o varstvu potrošnikov. Inšpektorji preverjajo tudi izdajanje računov, soglasje za prodajo, označenost stojnic in prisotnost podatkov o stanju blaga (v skladu z določili Zakona o trgovini). Pregledujejo tudi ustreznost registrirane dejavnosti. Pri tem upoštevajo določila Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja