Go to Top

Prodaja na stojnicah – bo letos po sušnih letih cvetela?

Prodaja na stojnicah

Prodaja na stojnicah se vrača v slovenska mesta po dveh (skoraj treh) bolj ali manj sušnih letih omejitev zaradi korone. Organizatorji praznovanj v mesecu decembru pričakujejo, da se bo dogodkov v mestnih središčih udeležilo veliko ljudi, tudi turistov z raznih koncev sveta. Velik obisk pa bo priložnost za vse prodajalce na stojnici za dober zaslužek, predstavitev svojih produktov, navezovanje stikov s kupci in skratka aktiven marketing, ki se bo podjetnikom obrestoval še daleč v naslednje leto. Boste odprli s.p. ali d.o.o.? Storite to pri nas! Pokličite 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Ustanovitev podjetja – hitro in enostavno na DATA točki!

Prodaja na stojnicah in ustrezna registracija dejavnosti

Registracija s.p. na DATA točki je hiter in enostaven postopek. S.p. je najhitreje registriran v treh dneh po opravljenem postopku registracije na DATA točki. Pri postopku registracije s.p. referent pazi, da vpiše na AJPES obrazec ustrezne dejavnosti, ki so v Standardni klasifikaciji dejavnosti 2008, navedene za dejavnost prodaje na stojnici. Te šifre dejavnosti so:

  • 810 Trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah z živili, pijačami in tobačnimi izdelki,
  • 820 Trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah s tekstilijami in obutvijo,
  • 890 Trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah z drugim blagom (sem sodi prodaja preprog, knjig, igrač, okraskov …).

Še posebej opozarjamo aktivne podjetnike, ki nameravajo prodajati na stojnicah, da preverijo ali imajo med svojimi dejavnostmi vpisane ustrezne šifre dejavnosti.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Prodaja na stojnicah in pogoji za prodajo

Pisali smo že, da izobrazba ni pogoj za registracijo podjetja in tudi ni pogoj za opravljanje trgovinske dejavnosti. Za prodajo na stojnicah je potrebno pridobiti dovoljenje lokalne skupnosti. Lahko pa se udeležite dogodka (sejma) in v tem primeru organizator prireditve pridobi pisno soglasje za vse trgovce, ki prodajajo na prireditvi. Je pa potrebno upoštevati zakonodajo s področja trgovine. To so Zakon o trgovini (ZT-1) in Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih za opravljanje trgovinske dejavnosti. Prav tako pa je treba upoštevati tudi druge pogoje za prodajo blaga (zakonodaja s področja zdravstvene ustreznosti živil, higiene živil, varnosti proizvodov, navodil NIJZ glede splošnih priporočil dobre higienske prakse itd.). V skladu z zakonodajo o davčnem potrjevanju računov, mora prodajalec na stojnici izobesiti obvestilo za potrošnike o obveznosti jemanja računov, poskrbeti pa mora tudi za ustrezno davčno potrjevanje z ustrezno davčno blagajno.

Preberite tudi – Odprtje sp za polovični delovni čas, obstaja tudi ta možnost?

Prodaja na stojnicah in povečan obseg dela podjetnika

Najbolj tržni del leta, predstavlja za samostojnega podjetnika običajno hudo povečan obseg dela. Če ne že med letom pa v tem obdobju podjetnik razmišlja, koga lahko angažira za pomoč pri delu, za prodajo na stojnici. Samostojni podjetnik lahko za pomoč angažira:

Še je čas, da se podjetniki ustrezno pripravite na zaključek leta. Pri pripravi, tolmačenju zakonodaje, koga se vam splača angažirati na stojnici ipd., vam lahko pomagamo svetovalci podjetja DATA. Za več informacij smo dosegljivi na data@data.si in 01/600-1530.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja