Go to Top

Deficitarni poklici – nočna mora delodajalcev

Delodajalci so imeli letos v prvi polovici leta največ težav pri iskanju zaposlenih z deficitarnimi poklici – voznikov težkih tovornjakov in vlačilcev, varilcev, orodjarjev, strugarjev in elektroinštalaterjev. Glede na anketo, ki jo je v začetku poletja med skoraj tri tisoč delodajalci z več kot 10 zaposlenimi opravil Zavod za zaposlovanje RS, so imeli težave tudi pri iskanju kuharjev, zidarjev, natakarjev, mesarjev, tesarjev, pekov, strojnih tehnikov, izolaterjev, elektormehanikov in monterjev kovinskih konstrukcij.

Varilec

Odkar se je leta 2013 spremenil Zakon o urejanju trga dela (ZUTD), ki od delodajalcev ne zahteva več obvezne objave prostega delovnega mesta na Zavodu za zaposlovanje RS, na zavodu nimajo več celotnega pregleda nad vsemi prostimi delovnimi mesti. Zato se, kot pravijo, ne morejo več opredeliti glede deficitarnosti določenega poklica. Od takrat ne pripravljajo več seznama deficitarnih in suficitarnih poklicev.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Seminar je namenjen podjetnikom, ki želijo v svojem podjetju angažirati novo osebo, pa ne razmišljajo o pogodbi o zaposlitvi za novega »sodelavca«, ampak bi z osebo radi sodelovali na drug način pa ne vedo, kaj je za podjetje v tem trenutku najbolj optimalno s stroškovnega vidika.

Več informacij

»Res pa je, da dvakrat na leto izvajamo raziskavo Napovednih zaposlovanja, s pomočjo katere zberemo kratkoročne napovedi slovenskih delodajalcev glede zaposlovanja,« dodajajo na zavodu. Delodajalci so napovedali, da bodo ob že zgoraj naštetih iskanih poklicih v preteklosti v kratkem iskali še iskali delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, prodajalce, čistilce in gospodinjske pomočnike, vzgojitelje predšolskih otrok, strokovnjake za zdravstveno nego, varnostnike, skladiščnike in komercialiste za prodajo.

Zaposlujete? V našem podjetniškem oddelku vam lahko pri tem pomagamo s pripravo pogodb in ostale dokumentacije. Pokličete nas lahko na 01 600 1530 ali nam pošljete elektronsko pošto na data@data.si.

Komentar (1)

  • Gregor Mesarić 30. Septembra 2015 - 12:45 Odgovori

    Odličen prispevek Manca 🙂

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja