Go to Top

Davek na dobiček pravnih oseb se v 2024 zvišuje!

Davek na dobiček pravnih oseb se bo zaradi nove zakonodaje povečal. Kakšno je zvišanje in kdaj stopi v veljavo? Če imate dileme, povezane z davki, se lahko povežete z našimi davčnimi svetovalci. Za ponudbo individualnega posveta pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si. Mimogrede, pri nas na Dati lahko brezplačno registrirate podjetje!

Izračunajte si plačo

Davek na dobiček pravnih oseb  – kakšen velja še za 2023?

Po Zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2) podjetja (tudi društva, zavodi, ipd.) plačujejo davek po stopnji 19% od davčne osnove.

Brezplačno registrirajte podjetje

Davek na dobiček pravnih oseb – za koliko se zvišuje?

Od leta 2024 do vključno leta 2028 bo 19-odstotno splošno stopnjo zamenjala 22-odstotna stopnja. A pozor: višji davek na dobiček bo treba plačati šele leta 2025 na podlagi rezultatov (dobička) doseženega v poslovanju leta 2024.

Odprite d.o.o. na Dati!

davčno svetovanje

Izračunajte si dohodnino

Čemu višji davek na dobiček pravnih oseb?

Pravna podlaga za zvišanje dobička pravnih oseb leži v Zakonu o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS), ki je stopil v veljavo 23. decembra 2023. Ta med drugim določa vire za financiranje projektov in ukrepov za sanacijo škode, ki so jo poplave povzročile preteklem letu. Svoj prispevek obnovi bodo torej podjetja dala preko višjega davka na dobiček.

Po ocenah bo sprememba za podjetja pomenila 250 milijonov evrov dodatnih letnih stroškov.

S.p. – kako ga odpreti?

Kako pa znižati davek na dobiček?

Podjetja imajo na voljo znižanje davčne osnove iz naslova opravljenih investicij, zaposlovanja, vlaganj v zeleni ali digitalni prehod, donacij itd. Več o olajšavah bomo pisali v kratkem, vsekakor pa si lahko ogledate objavo iz preteklega leta.

Normiranci! Kaj je treba vedeti?

So še kakšne druge spremembe zaradi predmetnega Zakona?

Da. ZORZFS posega tudi v Zakon o dohodnini (obresti, od vrednostnih papirjev, katerih izdajateljica je Republika Slovenija, bodo do 1.000 eur neobdavčene) ter uvaja davek na bilančno vsoto bank in hranilnic. Ti bodo plačevali nov davek po stopnji 0,2 odstotka.

Se vam ob tem porajajo vprašanja? V tem primeru se obrnite na Datine davčne svetovalce za individualen posvet. Za ponudbo pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja