Go to Top

Davek na darila – kdaj ga plača fizična in kdaj pravna oseba?

Davek na darila

Davek na darila ureja Zakon o davku na dediščine in darila (ZDDD). Pogledali bomo, kdaj davek na darila plača fizična in kdaj pravna oseba. V kolikor imate glede davkov dileme, se lahko obrnete na naše davčne svetovalce! Za termin plačljivega strokovnega svetovanja se lahko naročite na 01/600-1530 ali na [email protected].

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Kdaj davek na darila plača fizična oseba?

Obdavčitev daril oz. davek na darila, ki jih prejmejo fizične osebe je odvisen od tega, kdo je darovalec in kdo prejemnik darila. Pomembna pa je tudi vrednost darila. Če fizična oseba obdaruje drugo fizično osebo s premičnim premoženjem, je takšno darilo obdavčeno le v višini nad 5000 evrov (razen pri nepremičninah). Darila, ki so prejeta od istega darovalca v 12 mesecih, se seštevajo. Če prejmete darilo oz. denar v višini do 5000 evrov, ni potrebo vložiti napovedi za davek na darila oz. za odmero davka. V ostalih primerih je potrebno v 15 dneh po prejemu darila vloži napoved za odmero davka od prejetega darila. Se pa davčne stopnje razlikujejo glede na dedni red. Davčni organ izda odmerno odločbo v roku 30 dni od dneva vložitve napovedi zavezanca. Davek na darila je potrebno plačati v 30 dneh od vročitve odmerne odločbe.

Informativni izračun dohodnine

davčno svetovanje

Kilometrina 2022 – kakšne so torej novosti oz. spremembe?

Davek na darila – kdaj velja oprostitev davka?

Davek na darila pa ni potrebno plačati v vseh primerih. In sicer davka na prejeto darilo ne plača otrok, posvojenec, zakonec ali zunajzakonski partner darovalca, zet, snaha, pastorek in obdarjenec, ki z darovalcem živi v registrirani istospolni partnerski skupnosti. Oprostitev za davek na darila velja tudi za osebo, ki je prejela darilo, ki ima status kulturnega spomenika, ter za kmete, ki dobijo v dar kmetijo ali kmetijsko zemljišče. V omenjenih primerih pa je treba napoved vseeno vložiti. V kolikor bi si radi več prebrali o obdavčitvi v primeru dedovanja, si preberite “Davek na dediščine in darila – kdo, kaj, kdaj?“.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Davek na darila morajo plačati tudi pravne osebe

Tudi za pravne osebe velja, da morajo v določenih primerih plačati davek na darila. Predmet obdavčitve je premoženje, ki ga pravna oseba dobi od pravne ali fizične osebe kot darilo ter se ne šteje za dohodek po zakonu, ki ureja davek od dohodkov pravnih oseb. Če je obdarjenec pravna oseba zasebnega prava in darilo zajema le premičnine, darilo ni predmet obdavčitve, če je skupna vrednost nižja do 5 tisoč evrov. Tudi za pravne osebe velja, da se darila istega darovalca seštevajo  – v 12 mesecih lahko prejeme do 5000 evrov daril, da se davek na darila ne plača. V kolikor pa darilo presega ta znesek, mora prejemnik darila najkasneje v 15 dneh od prejema darila na pristojni finančni urad poslati obrazec za napoved. Zatem se bo odmeril davek na darila. O poslovnih darilih si preberite več v “Poslovna darila 2021 po novem Pravilniku“.

Davek na darila je precej kompleksna tema. V kolikor imate kakšne nejasnosti glede tega ali katerihkoli drugih davkov, se lahko obrnete na naše davčne svetovalce ter se dogovorite za termin plačljivega davčnega svetovanja. Pokličete lahko na 01/600-1530 ali nam pišete na [email protected].

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja