Go to Top

Davčne blagajne: do obvezne uporabe še 15 dni

davčne blagajneDo sedaj je samo dobrih štiri tisoč zavezancev za davčno potrjevanje računov pričelo uporabljati davčne blagajne. Velika večina od približno 70.000 zavezancev za davčno potrjevanje računov se bo morala tako z uvajanjem spopasti v zadnjih 15 dnevih pred obvezno uvedbo. Do danes je namenska digitalna potrdila prevzelo dobrih 22 tisoč zavezancev, vendar niti vsi ti davčnih blagajn še niso pričeli uporabljati.

Do sedaj so, kot so predstavili na Finančni upravi RS, zavezanci davčno potrdili skupaj okoli 3,9 milijona računov, kar sicer približno ustreza številki, ki jo na Fursu po uvedbi pričakujejo vsak dan.

Dva tedna pred uvedbo so na Fursu že zaznali nekatere napake na računih, ki so jih zavezanci poslali v potrjevanje. Kot pravijo, je pri nekaterih napakah očitno, da gre za napake zaradi testiranja, druge pa bodo morali odpraviti razvijalci programske opreme.

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Zaznali so:

  • napačne izračune DDV,
  • napačne navedbe izdajatelja računa,
  • napačna ZOI številka na izdanem računu,
  • neujemanje vsebine računa s stopnjo DDV,
  • nenavadne datume računov kot je leto št. 1,
  • enormno velike zneske, tj. 350.000.000.000.

Davčne blagajne se uvajajo po planu

Mateja Vraničar Erman, državna sekretarka iz Ministrstva za finance, je izpostavila, da spremembe zakona ni predvidena, zato niti ni predviden zamik začetka obvezne uporabe davčnih blagajn. Davčno potrjevanje računov bo obvezno od 2. januarja 2016 dalje. Na MF ocenjujejo, da je bilo časa za uvajanje dovolj, vseeno pa bodo na Fursu prvih nekaj dni do zavezancev bolj popustljivi.

Prve dneve obvezne uporabe bodo Fursove mobilne enote zavezance predvsem osveščali in jih informirali o pravilni rabi sistema davčnega potrjevanja računov. Napovedujejo, da bodo zavezance »v januarju milostno obravnavali«, sploh, če bodo ugotovili, da se pripravljajo na uporabo davčne blagajne, a imajo pri tem morebitne težave.

izobraževanje

Davčne blagajne

Še niste pripravljeni na davčno potrjevanje računov in še ne veste čisto točno, kaj vse vas čaka? Na vsa vprašanja vam odgovorimo na seminarju o davčnem potrjevanju računov.

Več informacij

Pozor zavezancem, ki nameravajo goljufati

A na Fursu hkrati opozarjajo, da to ne pomeni, da bodo opravičili nepravilnosti v zvezi z novim sistemom izdajanja računov, kazni pa lahko doletijo tako zavezance za davčno potrjevanje kot razvijalce programske opreme, če ta ne bo skladna z zakonodajo.

Finančni inšpektorji bodo tako že od začetka uporabe davčnih blagajn pozorni na vse tiste zavezance, ki bodo poskušali zlorabljati oziroma zaobiti sistem potrjevanja računov.

Finančni inšpektorji bodo v januarju milostni, a pozorni na goljufive zavezance.

Klikni in deli

Posvetili se bodo tudi tistim zavezancem, ki so v  bližnji preteklosti prenehali z opravljanem dejavnosti, saj pri teh po njihovi oceni obstaja večja možnost za delo in zaposlovanje na črno. V primeru, da se bodo zaznali takšne kršitve, na Fursu pojasnjujejo, bodo uporabili vsa svoja pooblastila, vključno s prepovedjo opravljanja dejavnosti. Pozorni bodo tudi na tiste zavezance, ki ne izdajajo računov in iskali tiste, ki nimajo prijavljene dejavnosti.

Na MF sicer ocenjujejo, da bo uvedba davčnega potrjevanja računov administrativno razbremenila podjetja.

Za kaj vse morate poskrbeti preden začetkom obvezne uporabe davčne blagajne, si si preberete v prispevku o Davčnih blagajnah: obveznosti po točkah. Ali sploh spadate med zavezance, ki bodo z 2. januarjem 2016 pričeli z novim sistemom davčnega potrjevanja računov, preverite tukaj.

Če ste mali zavezanec, boste z novim letom uporabljali brezplačno aplikacijo Mini blagajna, do katere boste lahko dostopali preko katerekoli elektronske naprave in internetne povezave. Več o davčnih blagajnah in decembrskem osveščanju o davčnem potrjevanja računov si lahko preberete tukaj, in v prispevku o prvih namenskih digitalnih potrdilih.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja