Go to Top

Komu ne bo treba imeti davčne blagajne?

Podjetniki imajo na voljo dve možnosti evidentiranja prometa, in sicer z elektronsko napravo za izdajo računov ter ročno izdajanje računov na predpisanem in potrjenem obrazcu iz vezane knjige računov. Od 31. januarja 2015 naprej bo začel veljati zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o davčnem postopku, ki predvideva spremenjena pravila evidentiranja gotovinskega prometa – elektronske blagajne in ročno izpisane račune.  Nekaterim zavezancem iz zakona o davku na dodano vrednost pa tudi v prihodnje ne bo treba imeti davčne blagajne, kar pomeni, da jim ne bo potrebno izdajati računov za opravljeni promet blaga in storitev.

izobraževanje

Davčne blagajne

Ste pripravljeni na davčno potrjevanje računov? Na uro in pol dolgem seminarju si vzamemo čas in odgovorimo tudi na vaša vprašanja!

Več informacij

Komu ne bo treba imeti davčne blagajne?

Vsak poslovni subjekt se bo lahko sam odločil, ali bo za evidentiranje prometa uporabljal elektronsko napravo za izdajo računov ali pa bo račune izdajal ročno, v predlogu sprememb zakon pa meril, ki bi določala zgornjo mejo prometa za možnost ročnega izdajanja računov ne vsebuje.

Davčni zavezanci bodo gotovinski promet evidentirali le še s takšnimi elektronskimi blagajnami, ki bodo omogočale brisanje, dodajanje ali popravljanje evidentiranega prometa le na podlagi sledljivosti teh sprememb, vendar te blagajne še ne bodo povezane s Finančno upravo RS. Glavni cilj zakonskih sprememb je omejitev možnosti zlorab pri gotovinskem poslovanju, zaradi česar naj bi se povečali zneski pobranih davkov in zmanjšala siva ekonomija.

Še vedno bodo lahko manjši davčni zavezanci izdajali ročno izpisane račune, vendar le na predpisanih in prednatisnjenih obrazcih iz vezane knjige računov. Posebne vezane knjige računov bodo zavezanci lahko kupili v prosti prodaji (izdajatelji morajo pridobiti identifikacijsko številko od davčne uprave), nato pa jih zavezancem pred uporabo potrdi davčni organ (vloga preko portala eDavki).

Poslovni subjekt, ki za evidentiranje gotovinskega prometa uporablja elektronsko napravo ali računalniški program (odslej tudi elektronska blagajna), lahko izda tudi ročno izpisan račun, vendar le v primeru, če se elek­tronska blagajna pokvari ali pa zmanjka elektrike.

Komu ne bo treba imeti davčne blagajne?

Nekaterim zavezancem iz zakona o davku na dodano vrednost tudi v prihodnje ne bo treba izdajati računov za opravljeni promet blaga in storitev. To bo veljalo za kmete pavšaliste, ki dobavljajo kmetijske in gozdarske pridelke in storitve neposredno končnemu porabniku, pri prodaji vozovnic, žetonov v potniškem prometu, znamk, kolekov, vrednotnic in obrazcev v poštnem prometu, pri prodaji iz avtomatov, …

Vlada je napovedala, da bo s 1. septembrom uvedla prave davčne blagajne, ki bodo povezane s Finančno upravo RS. Tako bo davčni organ lahko opravljal številne kontrole evidentiranja prometa, vključno z nadzorom sive in črne ekonomije.

Vir: Finance

Pripravila: Anja Grahek

 


Komentarjev (11)

  • manuela 18. Novembra 2015 - 9:12 Odgovori

    Ali je treba imeti davcno blagajno, v kolikor se oddaja apartma gostom samo 3 mesece poleti? Lp

    • Manca Borko Grimšič 18. Novembra 2015 - 14:34 Odgovori

      Pozdravljeni, to je odvisno tudi od tega, na kakšen način oddajate nepremičnino. Za začetek si lahko preberete prispevek, se udeležite našega predavanja Davčne blagajne ali pa se naročite za svetovanje v našem računovodstvu. Lep pozdrav, Manca

  • Marija Skitek 1. Decembra 2015 - 2:57 Odgovori

    Pozdravljeni!
    Imamo dopolnilno dejavnost peke kruha in potic.prodajamo na tržnici,kjer ni možnosti urejati račune z davčno blagajno,ker ni elektrike.Nismo davčni zavezanec.Kako naj r
    avnamo v tem primeru.Sedaj imamo-uporabljamo vezano knjigo računov.Lep,pozdrav in hvala!
    Marija Skitek

    • Manca Borko Grimšič 1. Decembra 2015 - 9:46 Odgovori

      Pozdravljeni,

      svetujemo vam, da se udeležite našega predavanja Davčne blagajne (za stranke našega računovodstva je brezplačno), kjer vam bomo povedali natančno pot, kako ravnati v takem primeru. Lep pozdrav, Manca

    • Manca Borko Grimšič 11. Januarja 2016 - 10:46 Odgovori

      Pozdravljeni, če slučajno še niste uredili davčnega potrjevanja računov vas vabimo, da se nam pridružite na seminarju Davčne blagajne, kjer vam bomo povedali vse o potrjevanju računov na terenu. To, da ni elektrike, vas ne odvezuje pri obveznosti za davčno potrjevanje računov. Lep pozdrav, Manca, Data d. o. o.

  • Špela Kranjec 16. Decembra 2015 - 18:35 Odgovori

    Pozdravljeni,

    mene pa zanima ali je potrebno imeti davčno blagajno, če odprem popoldanski s.p., z namenom prodaje knjige?

    Lp

    • Manca Borko Grimšič 18. Decembra 2015 - 11:20 Odgovori

      Pozdravljeni,
      če boste izdali račun in prejeli plačilo v gotovini, morate račun davčno potrditi. Svetujemo vam, da se udeležite našega seminarja Davčne blagajne, kjer vam povemo vse, kar morate vedeti o davčnem potrjevanju računov. Lep pozdrav, Manca

  • Zdenko Krajnc 19. Decembra 2015 - 13:04 Odgovori

    Kako je z prodajo storitve, računalniškega program ali svetovanja po internetu ki jo stranka plača na Paypal račun ali podoben sistem.

  • Bogdan Pintarič 31. Decembra 2015 - 17:17 Odgovori

    Pozdravljeni, zanima me kako je z davčnimi blagajnami za neprofitno društvo?

    • Manca Borko Grimšič 4. Januarja 2016 - 9:19 Odgovori

      Pozdravljeni,
      kot smo že večkrat zapisali – davčno morajo račune potrjevati vsi, ki morajo voditi poslovne knjige, izdajati račune in zanje prejemajo gotovinsko plačilo. Za bolj specifična vprašanja vam svetujemo, da se udeležite našega seminarja Davčne blagajne, kjer boste izvedeli vse o tem, kdaj in kako morate davčno potrjevati račune. Lep pozdrav, Manca

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja