Go to Top

MF in FURS z novimi ukrepi proti sivi ekonomiji

Ministrstvo za finance (v nadaljevanju MF) predlaga nove ukrepe proti sivi ekonomiji. Osredotoča se predvsem na dejavnosti, kjer prevladujejo plačila v gotovini oziroma kjer promet ni prikazan v poslovnih knjigah.

MF in FURS z novimi ukrepi proti sivi ekonomijiKaj bodo določali novi predlogi?

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku tako ureja, da bodo morali zavezanci za davek, ki izdajajo ročno izpisane račune, za izdajo ročno izpisanih računov uporabljati račune iz vezane knjige računov, ki jo bo izdal davčni organ ali druga pooblaščena organizacija (reprezentativno združenje).

Poglavitne rešitve  lahko tako povzamemo kot določitev obveznosti izdaje ročno izpisanih računov pri gotovinskem poslovanju z uporabo vezane knjige računov.

Ministrstvo za finance odpravlja račune iz tako imenovanih paragonskih blokov, ki jih ponudniki blaga in storitev lahko kupijo v knjigarnah. Namesto njih bodo morali uporabljati vezano knjigo računov, ki jo bo izdal FURS.

Predlog zakona bo imel po mnenju ministrstva pozitivne posledice za državni proračun in druga javno-finančna sredstva. Za pričakovati je, da bodo predlagane rešitve omejile možnost izogibanja plačilu davkov pri gotovinskem poslovanju in bo zato ukrepanje zoper primere sive ekonomije učinkovitejše, obseg pobranih dajatev za vse javnofinančne blagajne pa večji.

Ukrepi veljavni tudi za zavezance

Dodatni ukrepi proti sivi ekonomiji so predlagani s spremembami in dopolnitvami zakona o davčnem postopku, ki ga je ministrstvo za finance objavilo na svoji spletni strani. Predlagatelji so se kakopak osredotočili na dejavnosti, kjer plačila potekajo pretežno v gotovini. Hkrati ministrstvo spreminja določbe o izvršbi in poslovanju finančne uprave z zavezanci prek elektronske pošte. Predlog zakona je zaenkrat še v javni obravnavi, pripombe pa sprejemajo do 31. oktobra.

Za boljše razumevanje davkov in računovodstva oziroma več informacij iz navedenih področij se obrnite na naše svetovalce, ki so vam na voljo na 016001530 ali po elektronski pošti na data@data.si.

Prijava na izobraževanje

Vira: MF in Delo

Pripravil: Gašper Meden


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja