Go to Top

Darilna pogodba – v kakšnem primeru jo je smiselno skleniti?

Darilna pogodba – kdaj jo sklenemo in kako je z davkom? Če potrebujete pomoč pri sestavi pravnega dokumenta, to lahko uredite s pravnimi strokovnjaki podjetja DATA. Za ponudbo pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Izračunajte si plačo

Kaj je darilna pogodba?

Darilna pogodba je pogodba, s katero darovalec na obdarjenca prenese lastninsko pravico na določeni stvari ali na drugi pravici, obdarjenec pa to prepustitev sprejme. Predmet darilne pogodbe je ponavadi darilo večje vrednosti. Lahko gre za nepremičnino ali premičnino (npr. avto), pa tudi pravice obdarovalca (razen strogo osebnih).

Brezplačno registrirajte podjetje

Pravno svetovanje

Odprite s.p. na DATI!

Je darilno pogodbo potrebno skleniti v pisni obliki?

Darilna pogodba mora biti sklenjena v pisni obliki, razen če darovalec podarjeno stvar oziroma pravico takoj izroči oziroma prenese na obdarjenca tako, da ta lahko s stvarjo oziroma pravico prosto razpolaga. Če darilna pogodba ni sklenjena v pisni obliki, obdarjenec s tožbo ne more zahtevati njene izpolnitve.

Izračunajte si dohodnino

Je pri darilni pogodbi potrebno plačati davek?

Da! Zakon o davku na dediščine in darila (ZDDD) sicer določa, da je davka oproščeno darilo, ki ga prejme darovalčev dedič prvega dednega reda. Sem sodijo potomci in zakonec oziroma obdarjenec, ki je izenačen z dedičem prvega dednega reda (to so zet, snaha, pastorek in dedič ali obdarjenec, ki je živel z darovalcem v registrirani istospolni partnerski skupnosti). Vsi ostali obdarjenci (fizične osebe) plačajo davek glede na dedni red, po progresivni lestvici, navedeni v 8. členu Zakona na dediščine in darila.

Davka na darilo je oproščena tudi pravna oseba zasebnega prava, ustanovljena za opravljanje verske, človekoljubne, dobrodelne, zdravstvene, socialno-varstvene, izobraževalne, raziskovalne ali kulturne dejavnosti ali za opravljanje dejavnosti zaščite in reševanja. Vendar le, če gre za darilo, ki je namenjeno opravljanju take dejavnosti.

Odprite d.o.o. brez stroškov

Je mogoče darilno pogodbo razveljaviti?

To je možno, a le v določenih primerih. Darovalec lahko darilno pogodbo prekliče, če pride po sklenitvi pogodbe v položaj, da je ogroženo njegovo preživljanje. Preklic tovrstne pogodbe je mogoč tudi v primeru hude nehvaležnosti obdarjenca ali če darovalec po sklenitvi pogodbe dobi otroka, prej pa otrok ni imel.

Mimogrede, vas zanima tudi prodajna pogodba? Več o njej na tej povezavi. Če želite na fizično ali pravno osebo prenesti darilo večje vrednosti in to urediti, da bo skladno z zakonodajo ter davčno čim manj obremenilno za obdarjenca, se lahko posvetujete pri naših pravnikih in davčnih svetovalcih! Pišite jim na data@data.si ter povprašajte za ponudbo.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja