Go to Top

Danes je mednarodni dan materinščine. Kako pa vam znanje jezika lahko prinese posel?

Ob mednarodnem dnevu materinščine preverjamo, na kakšne načine vam znanje jezika lahko prinese posel ali dodaten zaslužek.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Vam gre postavljanje vejic tako dobro od rok, da bi z njimi tudi kaj zaslužiti?

Več informacij

21. februar so Združeni narodi izbrali za mednarodni dan maternega jezika kot praznik raznolikosti in pestrosti jezikov v svetu in v spomin na ubite študente, ki so 21. februarja 1952 v Bangladešu protestno zahtevali uradno rabo njihovega maternega jezika, bengalščine.

Ob slovenščini, materinščini velike večine prebivalcev Slovenije, »živi« še več kot 50 drugih maternih jezikov, še pišejo na Statističnem uradu RS (Surs).

Prijava na brezplačno izobraževanje

Kako vam znanje jezika lahko prinese posel?

znanje jezikaČe ste vešči jezika, vam postavljanje vejic ne predstavlja večjih težav, ste sposobni odličnega komuniciranja in vajeni nastopati pred občinstvom, je to lahko vaša iztočnica za dodatni zaslužek ali posel.

Z znanjem jezika lahko posel “ustvarite” na več različnih področjih; lahko, če ustrezate zahtevanim pogojem, postanete lektor, tolmač, prevajalec, lahko ste novinar, govorec, publicist, predstavnik za odnose z javnostjo ali pa samozaložnik. To je le nekaj iztočnic za vašo poslovno idejo!

Vse od naštetega lahko opravljate v okviru redne zaposlitve, dela preko katere izmed civilnih pogodb ali pa kar preko svojega bodočega podjetja! Pot do tega, da odprete samostojno podjetje, je hitra in enostavna, če imate zastavljeno idejo in vaše cilje. Glede same rabe jezika pa določbe ureja Zakon o javni rabi slovenščine (ZJRS).

Spomnimo, registracijo s. p., popoldanskega s. p. in d. o. o. omogočamo tudi na VEM točki DATA!

Prijava na brezplačno izobraževanje

Občasno prevajanje in lektoriranje ter občasno izvajanje umetniških oziroma drugih kulturnih vsebin ob zasebnih dogodkih sicer lahko opravljate v okviru osebnega dopolnilnega dela, a le do določene višine prihodkov!

Prevajanje in tolmačenje

Za opravljanje dejavnosti bo potrebna registracija Prevajanje in tolmačenje (74.300). Tolmač za znakovni jezik je polnoletna oseba, ki ji je bil izdan certifikat v skladu s predpisi, ki urejajo nacionalne poklicne kvalifikacije in je vpisana v register tolmačev za znakovni jezik. Tolmači so pri svojem delu dolžni upoštevati kodeks poklicne etike za tolmače.

Registracija s. p. je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Sodno tolmačenje

Sodni tolmač prevaja govorjeno ali pisano besedo iz slovenskega v tuj jezik in obratno oziroma pa prevaja iz tujega v drug tuj jezik, in sicer v sodnih postopkih in drugih primerih, ko se zahteva prevod tolmača. Več v Ste poliglot? Postanite sodni tolmač

Prijava na brezplačno izobraževanje

Novinar

Statusa samostojnega novinarja in samostojnega podjetnika nista združljiva, saj gre za zakonsko nezdružljivost statusov. To pomeni, da se mora fizična oseba, ki opravlja dejavnost, pred vpisom v poslovni register odločiti, ali bo imela svojo dejavnost v register dejavnosti  vpisana kot status samostojnega novinarja ali samostojnega podjetnika. Podrobneje smo pisali v Kako postati samostojni novinar?

Dejavnost stikov z javnostjo

Za to dejavnost bo potrebna registracija dejavnosti Dejavnost stikov z javnostjo (70.210).  Pod to dejavnost pa spada tudi lobiranje, proces vplivanja interesnih skupin in/ali civilne družbe na odločevalce Kot pišejo na ZRSZ, je ugled ustanove, ki jo predstavlja svetovalec ali vodja za odnose z javnostmi, je končni namen njegovega dela. Tako v svetu podjetništva kot v politiki ta namreč močno vpliva na učinkovito prodajo blaga in storitev.

Samozaložba

Za to, da svoje misli prelijete na papir, bo potrebno najprej registrirati dejavnost 90.030 Umetniško ustvarjanje, če pa bi to zadevo tudi izdali (torej, jo začeli prodajati), bo, če ne bo vaš založnik kdo drug, potrebna registracija dejavnosti za izdajanje knjig – samozaložba. Nekaj več o tem najdete v: Če bi Prešeren bil podjetnik, katere dejavnosti bi moral registrirati?

Prijava na brezplačno izobraževanje

Spomnimo še, se dejavnosti, ki jih ob registraciji podjetja morda še niste registrirali, lahko to uredite tudi kadarkoli kasneje in to brezplačno – doregistracija dejavnosti!

Morda vas zanima tudi:

Prijava na brezplačno izobraževanje

Za vse podrobne informacije, katero dejavnost registrirati ter kakšnim pogojem morate pri tem zadostiti, se lahko obrnete na naše podjetniške svetovalce. Dobite jih na 01 600 1530 ali preko e-pošte na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja