Go to Top

Dan varnosti in zdravja pri delu letos posvečen mladim delavcem

Vsako leto 28. aprila praznujemo svetovni dan varnosti in zdravja pri delu. Razglasila ga je Mednarodna organizacija dela (ILO) leta, posvetila pa ga je vsem, ki so umrli zaradi nezgod pri delu in poklicnih bolezni. Na ta način želi ILO dodatno promovirati prizadevanja za varnejše, bolj zdravo in dostojno delo na globalni ravni.

>>> Delodajalec je dolžan zagotoviti vsem svojim delavcem teoretično in praktično usposabljanje za varno opravljanje dela. Izvajamo ga tudi pri nas.

V skladu z Zakonom o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) je delodajalec dolžan zagotoviti vsem svojim delavcem, tudi študentom in dijakom, usposabljanje iz varstva in zdravja pri delu.

Dan varnosti in zdravja pri delu tokrat namenjen mladim delavcem

Letošnji svetovni dan varnosti in zdravja pri delu je posvečen mladim delavcem. Pa tudi prizadevanjem za ukinitev otroškega dela, so zapisali na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ).

dan varnosti in zdravja pri delu

Številni dejavniki na delovnem mestu prispevajo k večji ranljivosti mladih delavcev. Na primer, stopnja v telesnem in duševnem razvoju, pomanjkanje delovnih izkušenj in usposobljenosti, nizka kultura varnosti in ozaveščenosti o tveganjih na delovnem mestu, slaba pogajalska moč mladih.

>>> Zdravniški pregled – kdaj ga je treba opraviti?

Zaradi tega mladi pogosto sprejemajo nevarne delovne naloge ali delo v slabih delovnih pogojih. Ocenjuje se, da na svetu dela 541 milijonov delavcev, starih od 15 do 24 let, ki delajo v nevarnih delovnih pogojih. Od tega je 37 milijonov otrok. Pogostost nezgod pri delu mladih je za 40 odstotkov višja od pogostosti nezgod delavcev, starejših od 25 let.

>>> Samozaposleni, ki niso delodajalci, so za varnost in zdravje pri delu odgovorni sami. V primeru, da so samozaposleni delodajalci, morajo vsem svojim delavcem omogočiti usposabljanje! Več pa v prispevku Samozaposleni, kako pa kaj varnost in zdravje na delovnem mestu?.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Nacionalno tekmovanje “Dobra praksa na področju varnosti in zdravja pri delu 2018-2019”

V evropski raziskavi o delovnih pogojih (Eurofound, 2015) je 14 odstotkov anketiranih delavcev v Sloveniji navedlo, da so najmanj četrtino delovnega časa izpostavljeni kemičnim izdelkom ali snovem.

Velika podjetja pogosto uporabljajo več kot tisoč različnih kemičnih izdelkov. Denimo barve, črnila, lepila in čistila, ki običajno vsebujejo mešanico številnih kemičnih snovi. Podobno število izdelkov uporabljajo tudi mala podjetja, kot so avtomobilski servisi. V nekaterih gospodarskih dejavnostih, kot je gradbeništvo, je na trgu na voljo več deset tisoč različnih kemičnih izdelkov za raznovrstne namene. Posamezni delavec lahko glede na dodeljene naloge pride v stik z več sto kemičnimi snovmi.

Zato so ob dnevu varnosti in zdravja na MDDSZ pripravili posebno nacionalno tekmovanje. K prijavi so vabljene vse organizacije, ki so razvile resnične primere inovativnega in učinkovitega upravljanja varnosti in zdravja pri delu na področju ravnanja z nevarnimi snovmi. Tekmovanje pa ni namenjeno zgolj podjetjem iz kemijske industrije, ampak vsem organizacijam, ki uporabljajo nevarne kemične snovi.

Več informacij o tekmovanju najdete na spletnih straneh ministrstva.

>>> Zakaj vam ne bi za nekaj, kar delate z veseljem, tudi plačali? Na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo vam razkrijemo, kako do dodatnega zaslužka. Na kratko vam predstavimo tudi ustanovitev podjetja.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja