Go to Top

Covid v podjetju – kako lahko ukrepa delodajalec?

Covid v podjetju je dandanes manj grozna novica, kot je bila pred dvema letoma. Pa vendar je ta bolezen še vedno med nami, pravila pa so se spremenila. Veste, kakšne pravice in dolžnosti imata tako delavec kot tudi delodajalec?
Mimogrede: na naši Data točki lahko tudi registrirate podjetje! Za več informacij pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si

Izračunajte si plačo

Covid v podjetju – kako ukrepati?

Covid v podjetju od 1.4.2023 dalje velja kot katerakoli druga okužba dihal. Zanj ni več predpisana izolacija, niti ni potrebe po odrejeni karanteni ob stiku z obolelim. Če zaposlenemu osebni zdravnik predpiše počitek in zdravljenje doma, potem je razlog za takšno odsotnost z dela bolniška odsotnost. To pomeni, da zaposlenemu za čas bolniške odsotnosti pripada nadomestilo plače v višini 80% od osnove. Strošek le-te do izostanka največ 30 dni pa krije delodajalec.

Brezplačno registrirajte podjetje

Pravno svetovanje

Dohodnina 2023

Če zdravstveno stanje zaposlenega, pri katerem so prisotni simptomi ali znaki covida, to omogoča in če to omogoča delovni proces, je ena izmed možnosti tudi delo od doma. Na tak način se covid v podjetju ne more širiti med zaposlenimi, kar posledično privede do manjšega števila bolniških odsotnosti. Glede ukrepov na delovnem mestu se delodajalec lahko posvetuje s specialistom medicine dela, prometa in športa, ki mu priporoča, kakšen način obravnave bolezni v podjetju je na glede na njegovo dejavnost in naravo dela najbolj ustrezen.

Izberite zanesljivega računovodjo

Covid v podjetju in dolžnost obolelega delavca

V primeru, ko se pojavi covid v podjetju, je dolžnost obolelega, da nadrejene obvesti o razlogu zadržanosti od dela. Seveda je v primeru nalezljivih bolezni še toliko bolj pomembno, da lahko delodajalec pravočasno ukrepa in zagotovi varnost preostalih delavcev v podjetju. Med drugim delodajalcem to obveznost nalaga že Zakon o varnosti in zdravju pri delu, ki določa obvezno Izjavo o varnosti z oceno tveganja. Ena izmed obveznosti je tudi promocija spodbujanja zdravja na delovnem mestu, kamor lahko uvrstimo nasvete delodajalca, da se covid v podjetju omeji ali pa še bolje, se mu vsi zaposleni poskusijo izogniti v celoti. Veste, kateri so vsi obvezni akti delodajalca? Pri tem vam lahko nudi podporo naša pravna služba. Za ponudbo pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Prijavite se na novice!

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja