Go to Top

Certifikat Družini prijazno podjetje

Družini prijazno podjetje je certifikat, ki ga v zadnjem obdobju želi prejeti vedno več podjetij. Gre za podjetja, ki zaposlenim omogočajo lažje usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja.

Certifikat Družini prijazno podjetje

Certifikat Družini prijazno podjetje

Certifikat družini prijazno podjetje je družbeno odgovoren princip sodelovanja z zaposlenimi in je edini tovrstni certifikat v Sloveniji. Pridobitev certifikata Družini prijazno podjetje je svetovalni ter revizorski postopek. Ta pomaga delodajalcem uvajati ukrepe za boljše upravljanje s človeškimi viri s poudarkom na usklajevanju poklicnega in družinskega življenja zaposlenih.

 

 Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Postopek pridobitve certifikata poteka s pomočjo usposobljenih zunanjih svetovalcev, najprej pa mora podjetje narediti notranjo oceno dejanskega stanja. Nato podjetje, ki želi pridobiti certifikat Družini prijazno podjetje, s pomočjo zunanjega svetovalca določi ukrepe in cilje ter načrt za njihovo vpeljavo. Sledi ocena načrta vpeljave izbranih ukrepov s strani revizorskega ukrepa in, v kolikor je ta pozitivna, dodelitev osnovnega certifikata Družini prijazno podjetje. Po treh letih sledi ocena, ali so bili načrtovani ukrepi vpeljani in postavljeni cilji doseženi, ter podelitev polnega certifikata Družini prijazno podjetje.

Odgovornost države

Omogočanje pogojev za lažje usklajevanje zasebnega in poklicnega življenja pa ni le odgovornost delodajalcev, temveč tudi ali predvsem države in njenih uradnih institucij ter lokalnih skupnosti. Tako delodajalci kot država in njene institucije, lokalne skupnosti in sindikati si morajo prizadevati, da omogočijo pogoje za usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja

Certifikat Družini prijazno podjetje

Kakšni so družini prijazni ukrepi?

Kaj pa v praksi dejansko pomeni družini prijazno podjetje? Ukrepi so lahko najrazličnejši, v mnogih podjetjih pa niso namenjeni le staršem, temveč tudi zaposlenim, ki imajo že vnuke. Tako lahko npr. delodajalec omogoči dodaten prost dan zaposlenim na prvi šolski dan otroka ali v tednu, ko poteka uvajanje otroka v vrtec. Nekatera podjetja omogočajo dodatni prosti dan delavcem, ki imajo vnuke, da se lahko udeležijo dneva starih staršev v vrtcu. Nadalje nekatera podjetja dovolijo zaposlenim z majhnimi otroki delo od doma ali pa vsaj fleksibilni delovni čas. V nekaterih podjetjih organizirajo tudi varstvo otrok ter dneve, ko se staršem in/ali starim staršem pridružijo otroci in/ali vnuki na delovnem mestu.

Informativni izračun dohodnine

Pravilnik oziroma interni akt delodajalca

Ukrepe, ki jih sprejme podjetje, ki želi pridobiti certifikat Družini prijazno podjetje, je potrebno imeti jasno zapisane. Podjetje tako lahko na primer sprejme pravilnik o izvajanju ukrepov družini prijaznega podjetja. Pomoč pri tem vam lahko ponudimo tudi v naši pravni službi. Za ponudbo nas pokličite na 01 6001 526 ali nam pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja