Go to Top

Cene najema kmetijskih zemljišč – kje v EU so najvišje, kje najnižje?

Cene najema kmetijskih zemljišč v Evropski uniji se razlikujejo od države do države. Kje za najem hektarja kmetijskih zemljišč odštejejo najmanj in kje največ? Kakšne so cene najema kmetijskih zemljišč v Sloveniji?

Pretvorite vašo bruto plačo v neto!

Kje najdražje?

Evropski statistični urad Eurostat je objavil podatke za cene najema kmetijskih zemljišč za leto 2021. Cene najema kmetijskih zemljišč so bile 2021 najvišje v nizozemski regiji Flevoland. Tam je letni najem kmetijskega zemljišča znašal 1721 evrov na hektar. Sledili so Kanarski otoki (1119 evrov na hektar). Podatki iz leta 2020 pa kažejo, da so bile cene najema kmetijskih zemljišč najvišje v Julijski krajini v Italiji (1714 evrov na hektar na leto).

Ustanovite s.p. ali d.o.o. na Dati!

podjetniško svetovanje

Jubilejne nagrade – do katere višine so neobdavčene po novem?

Kje pa so najnižje cene najema kmetijskih zemljišč?

Najnižje cene najema kmetijskih zemljišč pa so bile v pokrajinah Mellestra Norrland in Ovre Norrland. Tam so bile cene 25 evrov na hektar na leto. Sledila pa je pokrajina Vychodne Slovensko na Slovaškem. V teh regijah sicer prevladujejo travniki.

 Preberite tudi – Dnevnice 2023 – koliko znašajo po novem?

Kaj pa na ravni držav?

Cene najema kmetijskih zemljišč v 2021 so bile v EU v povprečju najvišje na Nizozemskem. Te so v povprečju znašale 836 evrov na hektar. Sledila je Danska. Tam so letne cene najema kmetijskih zemljišč bile v povprečju 547 evrov na hektar. Na tretjem mestu pa je Grčija s 459 evri na hektar. Na dnu lestvice je Slovaška, kjer letni najem hektarja kmetijskega zemljišča v povprečju znaša 62 evrov. Kam pa se uvršča Slovenija? Po podatkih Sursa je bila v letu 2021 letna zakupnina za hektar njiv ter trajnih travnikov in pašnikov, ki jih v zakup oddaja Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS, v povprečju 139 evrov. V vzhodni Sloveniji je bilo v povprečju treba plačati 134 evrov, v zahodni Sloveniji pa 15 % več. To pomeni 154 evrov na hektar kmetijskega zemljišča.

Ostanite na tekočem – prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja