Go to Top

Cene na Hrvaškem letijo v nebo

Cene na Hrvaškem so se namreč precej dvignile

Cene na Hrvaškem so močno pretirane. Ponovno so se zelo podražile cestnine, dvignila se je tudi cena bencina.

Preverite, ali vam je delodajalec dodelil toliko dopusta, kot vam pripada. Kaj pa regres, ste dobili vsaj znesek, ki ga določa zakon? Svetujemo vam tudi, kako ravnati, če regresa sploh niste prejeli.

Dopust je dober čas za razmislek o samozaposlitvi. Na našem brezplačnem seminarju vam bomo pomagali raziskati, ali lahko zaslužite nekaj dodatnega denarja s svojim hobijem. Če radi delate majhne korake, odprite popoldanski s.p. Podjetje lahko hitro, enostavno in brezplačno registrirate na naši VEM točki. Naši izkušeni svetovalci vam bodo pomagali pri vseh odločitvah, povezanih z ustanovitvijo podjetja.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Mediji: “Hrvaška s podražitvami drvi v prepad”

Zdaj so o podražitvah začeli pisati tudi domači mediji, ki opozarjajo, da država s takim odnosom drvi v prepad. Hrvaška spletna stran 24sata.hr poroča, da so se cene na Hrvaškem tudi to sezono povišale za okoli 20 odstotkov. V pretiravanju še naprej vodi Hvar. Tam boste za pico plačali 240 hrvaških kun (32,43 evra), za hamburger 165 kun (22,29 evra), za kepica sladoleda pa 14 kun oz. 1,89 evra. Za sendvič boste v povprečju plačali 100 kun (13,51 evra), kava z mlekom lahko stane celo več kot 20 kun (2,70 evra), steklenička navadne vode pa okoli 25 kun oz. 3,38 evra. Poročajo pa, da je Kvarner finančno bolj dostopen. Tako so v Senju odkrili celo slaščičarno, v kateri so za kepico sladoleda plačali pet kun (0,68 evra). Povprečna cena za kepico na tem območju se giblje okoli 9 kun (1,22 evra).

Vstopnina v Zaton tudi za pešce

Turisti se še bolj pritožujejo nad cenami parkiranja. Za vstop v turistično naselje Zaton pri Zadru med 6. in 18. uro je na primer treba odšteti 250 kun (33,77 evra) – tudi če v naselje vstopite pet minut do 18. ure. Cene na Hrvaškem so se dvignile tudi za parkirnine.  V vmesnem času boste za parkiranje plačali 20 kun na uro (2,70 evra). Novinarji 24sata.hr menijo, da je ta cena previsoka celo za evropske standarde. Še več: za vstop morajo plačati tudi pešci, kolesarji in motoristi – 30 kun (4,05 evra).

Pisali smo že, kakšen način plačevanja izbrati, da boste kljub podražitvam prihranili kako kuno. Priporočamo vam, da ne kupujete že v Sloveniji kun za vse, kar potrebujete na dopustu. S seboj vzemite manjšo količino gotovine v kunah in skušajte čimveč plačevati s plačilnimi in kreditnimi karticami. Preberite tudi, na kaj morate biti pozorni ob dvigu denarja na bankomatih na Hrvaškem.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Prijavite se na prejemanje naših e-novic, da ne boste zamudili zanimivih zgodb in koristnih nasvetov za podjetnike.

“Država uničuje hrvaški turizem”

Cene na Hrvaškem so vznemirile tudi novinarje hrvaškega spletnega portala Index.hr, ki opozarja, da ima pomembno vlogo pri uničevanju hrvaškega turizma tudi država. Slednja namreč dviguje davke in tako sili celotno panogo k dvigovanju cen. Hrvaški DDV za nastanitev znaša kar 25 odstotkov. To pa je občutno več od turističnih evropskih držav, kot so Grčija, Italija ali Španija.

Sicer pa bodo cene na Hrvaškem v naslednji turistični sezoni očitno še višje. Napovedujejo se namreč nove podražitve. Hrvaška turistična skupnost in ministrstvo za turizem predlagata 25-odstotno zvišanje turistične takse. Turistična taksa naj bi se leta 2019 v glavni sezoni na najpomembnejših destinacijah (tako imenovani kraji razreda A) s sedanjih osem kun (1,10 evra) dvignila na 10 kun (1,40 evra) na osebi. V kampih pa naj bi taksa glede na predlog ostala na letošnji ravni (v krajih razreda A osem kun). Zanimivo napovedujejo dobro novice za lastnike plovil: znesek priveza naj bi se ponekod nekoliko znižal.

Minister: “Gostje radi prispevajo”

Na hrvaškem ministrstvu za turizem poudarjajo, da se turistična taksa neposredno vrne v mesta, občine, Hrvaško turistično skupnost in Rdeči križ. Spomnili so na milijone ljudi, ki te dni derejo na Hrvaško. Prepričani so, da bi vsi gostje “radi prispevali k lepoti, infrastrukturi, ponudbi in promociji destinacije na Hrvaškem, ki so jo izbrali za kraj svojega dopusta.” V Hrvaški turistični skupnosti dodajajo, da sredstva, zbrana s turistično takso, omogočajo delovanje celotnega sistema promocije in razvoj turistične ponudbe. Poleg tega spodbujajo dogajanje in krepijo profesionalizacijo zaposlenih v tem sektorju. Poudarili so še, da konkurenca ne miruje in da več sredstev iz naslova turistične takse pomeni več sredstev za promocijo Hrvaške na mednarodnem tržišču.

Sicer pa so prihodki Hrvaške iz naslova turistične takse zaradi večjega turističnega obiska vse višji. Lani so porasli za 22 odstotkov oziroma kar za 47 milijonov kun (6,35 milijona evrov). Predstavniki petih turističnih združenj se zato sprašujejo, zakaj bi poviševali turistično takso, če pa se dohodki že tako povečujejo. Zato nasprotujejo vladnim načrtom. Prepričani so namreč, da vsaka nova podražitev zmanjšuje konkurenčnost hrvaškega turizma.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja