Go to Top

Brivec je eden najbolj »hipsterskih« poklicev dandanes – kako potemtakem do lastnega s.p.-ja!

Brivec je eden najbolj »hipsterskih« poklicev dandanes – kako potemtakem do lastnega s.p.-ja! - Data d.o.o.
Brivec je eden najbolj »hipsterskih« poklicev dandanes – kako potemtakem do lastnega s.p.-ja! - Data d.o.o.

Pravi brivec je nekdo, ki poleg tega da brije in oblikuje brke ali mustaše, v svoji brivnici oblikuje pomembno socialno interakcijo in povezuje pripadnike močnejšega spola v nekakšnem javnem forumu. Poklic brivca je tako prisoten v zgodovini človeštva že vsaj od leta 5.000 pred našim štetjem v času starih Egipčanov. Kako se je dejavnost spremenila iz časa, ko so to dejavnost opravljali duhovniki ali ljudje povezani z zdravstvom, bomo videli s tem da predstavimo pogoje poslovanja brivcev v današnjem času.

Informativni izračun dohodnine

Brivec lahko za opravljanje dejavnosti registrira s.p. ali d.o.o.!

 

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Brivec lahko najhitreje prične z opravljanjem dejavnosti, če registrira status samostojnega podjetnika (s.p.). Ta je lahko registriran že v dveh dneh in za vpis v register dejansko potrebuje le veljaven osebni dokument, davčno številko in v kolikor ni lastnik objekta, kjer bo sedež podjetja tudi »overjeno izjavo lastnika objekta«. Brivec lahko nudi brivske storitve in prirezovanje brade.

 

Brivec potrebuje obrtno dovoljenje!

Brivec se s svojo dejavnostjo uvršča v enako dejavnost kot frizerske storitve in mora za to ob ustanovitvi podjetja registrirati dejavnost »Frizerska dejavnost« (SKD 96.021). Frizerska dejavnost med drugim tudi zahteva obrtno dovoljenje in zahteva frizersko izobrazbo. Obrtno dovoljenje podjetnik pridobi na Obrtno-Podjetniški zbornici Slovenije.

Primerna izobrazba, ki jo mora izpolniti brivec je najmanj srednja poklicna izobrazba ustrezne smeri (frizer ali frizerski mojster/mojstrica).

Brivec mora v salonu imeti ustrezno opremo, pribor in pripomočke!

Brivec je eden najbolj »hipsterskih« poklicev dandanes – kako potemtakem do lastnega s.p.-ja!Brivec mora svoje storitve opravljati v ustreznem salonu oz. ustreznem poslovnem prostoru z ustrezno opremo in pripomočki. Ustreznost opreme in pripomočkov, ki jo uporablja brivec, je določena v »Pravilniku o minimalnih sanitarno zdravstvenih pogojih za opravljanje dejavnosti higienske nege in drugih podobnih dejavnosti«. Oprema mora biti tehnično brezhibna, redno vzdrževana in servisirana v skladu z navodili proizvajalca. Hkrati mora zadovoljevati pogojem čistosti, biti mora izdelana iz ustreznih materialov in po potrebi razkužena. Dovoljena je uporaba le britvic za enkratno uporabo ali električnih brivnikov. Opremo je potrebno v primerih kontaminacije zavreči med ustrezne odpadke ali jo očistiti, razkužiti in sterilizirati.

V prostoru mora biti na vidnem mestu obvestilo z velikimi črkami, kjer so informacije glede zdravstvenih tveganj in omejitev izvajanja nege oseb, ki imajo nalezljivo okužbo kože, nohtov ali zajedavce na koži ali lasišču.

Tudi prostor mora ustrezati minimalnim zdravstveno-higienskim in tehničnim pogojem, med drugim ti pogoji zahtevajo primerno velikost, razporeditev, izvedba in opremljenost delovnih in pomožnih prostorov, da se zagotavlja učinkovito čiščenje, razkuževanje, prezračevanje in osvetlitev. Pri tem je ključno tudi preprečevanje navzkrižne kontaminacije.

Zagotovljena mora biti oskrba s toplo in hladno vodo in po predpisih urejeno zbiranje in ravnanje z odpadki. Prostor mora imeti tudi omarica s prvo pomočjo in zagotovljene primerno urejene toaletne prostore.

Informativni izračun plače

Brivec lahko le izjemoma opravlja dejavnost izven brivnice oz. salona

Delo na terenu zunaj salona oziroma na domovih strank je dovoljeno le, če se stranka zaradi telesne prizadetosti ali duševne motnje ali drugih razlogov ne morejo priti v prostore, v katerih se opravlja brivska dejavnost.

Pravna podlaga

  • Pravilnik o minimalnih sanitarno zdravstvenih pogojih za opravljanje dejavnosti higienske nege in drugih podobnih dejavnosti.

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 
 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja