Go to Top

Bodo velike družbe morale razkrivati informacije o okoljskih, socialnih in kadrovskih zadevah?

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je pripravilo predlog sprememb in dopolnitev Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1J), ki prinaša spremembe pri razkrivanju informacij za velike družbe. Glavne predlagane spremembe velikim družbam, ki so subjekti javnega interesa in imajo povprečno več kot 500 zaposlenih, določajo, da v poslovnem poročilu priložijo tudi izjavo o nefinančnem poslovanju.

Predlog sprememb in dopolnitev ZGD-1J je ministrstvo posredovalo v medresorsko usklajevanje, ki bo trajalo do sredine julija. 

izobraževanje

Refundacije boleznin

Na DATI vam povemo vse v zvezi s tem, kako do refundacij boleznin iz zdravstvene blagajne!

Več informacij

V predlog sprememb in dopolnitev ZGD-1J so prenesene obvezne določbe direktive , ki se navezujejo na razkritje nefinančnih informacij in informacij o raznolikosti nekaterih velikih podjetij in skupin. S tem se določa obveznost za velike družbe, ki so subjekti javnega interesa in katerih povprečno število zaposlenih je večje od 500, da v poslovnem poročilu priložijo tudi izjavo o nefinančnem poslovanju, so zapisali v sporočilu za javnost na MGRT.

Ali veste, kako uveljavljati refundacije boleznin?

Velike družbe in razkrivanje informacij

velike družbeIzjava o nefinančnem poslovanju se nanaša na preteklo obdobje poslovanja in vsebuje podatke o okoljskih, socialnih in kadrovskih zadevah, spoštovanju človekovih pravic ter zadevah v zvezi z bojem proti korupciji in podkupovanju.

Sprememba se navezuje tudi na uporabo imena »Slovenija«, v zvezi z obvezno uporabo slovenskega jezika v družbah pa se z novelo ponovno vzpostavlja, da nad morebitnimi kršitvami te določbe bdi Inšpektorat RS za delo (IRSD). Na novo naj bi se določil tudi prekršek za uporabo imena firme, z namenom preprečevanja uporabe besed v firmi, ki utegnejo spraviti v zmoto glede vrste in obsega poslovanja, ter zamenjave druge osebe ali kršitve pravic drugih oseb, so še zapisali.

Velike družbe bodo morda morale razkrivati tudi informacije o nefinančnem poslovanju!

Klikni in deli

Ali veste, kako uveljavljati refundacije boleznin?

Direktiva določa tudi obveznost registra, ki nastane s čezmejno združitvijo, da prek sistema povezovanja registrov uradno obvesti registre družb, udeležene v čezmejni združitvi, o začetku veljavnosti čezmejne združitve.

VIR: MGRT

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja