Go to Top

Birokracija tujcem ovira ustanovitev podjetja v Sloveniji

Birokracija tujcem ovira ustanovitev podjetja

birokracija tujcem ovira ustanovitev podjetja – v zadnjem času so slovenske banke popolnoma prenehale odpirati bančne račune slovenskim podjetjem, katerih lastniki in zastopniki so tujci. V podjetju Data opozarjamo, da banke tako tujcem onemogočajo ustanovitev podjetja v Sloveniji.

Pri tem ni pomembno, iz katere države prihaja lastnik in zastopnik podjetja. Že samo dejstvo, da gre za tujega lastnika, je za banko dovolj, da stranko zavrne. Banke torej ne zavračajo odpiranja bančnih računov le podjetjem, katerih lastniki in zastopniki prihajajo iz držav, ki so s strani Urada za preprečevanje pranja denarja opredeljene kot visoko tvegane države.  Zavrača tudi  vsem slovenskim podjetjem, katerih lastniki oz. zastopniki so tujci, ne glede na državo, iz katere prihajajo.

Banke tujcem onemogočajo ustanovitev podjetjaBanke pri večini strank sploh ne izpeljejo preverjanja stranke. Torej ne preverijo, ali so pri stranki resnično podani kakršnikoli razlogi za odklonitev bančnega računa. Banka že vnaprej zavrne sprejetje stranke in tudi vnaprej zavrne že samo preverjanje stranke. Do tega pride zgolj in samo na podlagi informacije, da je lastnik in zastopnik slovenskega podjetja tujec.

Birokracija tujcem ovira ustanovitev podjetja – Razlogi so birokratske narave

Razlogi za takšno zavrnitev odprtja bančnega računa so povsem birokratske narave, kar so nam v razgovorih z bankami tudi izrecno potrdili. Banka torej zaradi birokratskih razlogov zavrne odprtje bančnega računa.  Ne preveri ali pri stranki obstajali kakšni razlogi, zaradi katerih bi bilo potrebno stranko resnično odkloniti. Od bank smo namreč pridobili informacije, da je država z veljavno zakonodajo na banke prevalila odgovornost glede preverjanja tujcev. In  do te mere, da imajo banke s tujo stranko veliko več dela, kot ga lahko dejansko zaračunajo strankam. Banke so dolžne za vsako stranko in vsako transakcijo poročati, kar glede na obseg in količino dela pomeni čisto birokratsko oviro.

Pri tem ne igra nobene vloge, ali si podjetja poskušajo sama urediti odprtje bančnega računa ali to naredijo s pomočjo našega podjetja.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Tujim investitorjem se ob takšnem ravnanju bank povzroča velika poslovna škoda.  Saj ti predhodno že investirajo v potrebna svetovanja in pridobitev ustreznih dokumentov za ustanovitev podjetja v Sloveniji.  Tuji podjetniki pripotujejo v Slovenijo, si plačajo nastanitev v Sloveniji, nato pa jim banke zavrnejo odprtje bančnega računa.

Posebej zaskrbljujoče so tudi informacije, ki smo jih pridobili od uslužbencev različnih bank: da so povsem prenehali sodelovati s podjetji, katerih lastniki in zastopniki so tujci.  In to ne glede na državo izvora in ne glede na to, ali obstaja kakšen razlog za zavrnitev ali ne. Zakonodaja jim namreč nalaga  preveč dela in birokracije v povezavi s takšnimi strankami.

Zaradi navedenega menimo, da je potrebno takoj ukrepati in preprečiti ravnanja bank, ki tujim investitorjem povsem onemogoča odpiranje podjetij in hčerinskih podjetij v Sloveniji.

Birokracija tujcem ovira ustanovitev podjetja – Kaj tujci potrebujejo za poslovanje v Sloveniji?

Pisali smo že o tem, kaj tujci potrebujejo za registracijo podjetja. Pomagamo tudi pri pridobivanju dovoljenja za prebivanje in delo.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja