Go to Top

Biometrične izkaznice – kdaj bodo namesto zdravstvenih?

Biometrične izkaznice na voljo od konca marca letos

Biometrične izkaznice lahko od 28. marca 2022 naročimo na upravnih enotah. Osebne biometrične izkaznice bodo v prihodnje lahko nadomestile tudi zdravstvene izkaznice. A pri tem se nekoliko zatika. Prav tako še ni razvita mobilna aplikacija, ki bo omogočila elektronsko podpisovanje brez čitalnika. Mimogrede, vas zanima registracija podjetja? Za termin se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Ustanovite s.p. ali d.o.o. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Osebne biometrične izkaznice na voljo do 28. marca

Od konca marca letos lahko na upravnih enotah naročimo novo osebno izkaznico. Glavna razlika s starimi osebnimi izkaznicami je v čipu. Na njem sta namreč zapisana biometrična podatka. To sta dva prstna odtisa in podoba obraza. Starejši od 12 let pa lahko biometrične izkaznice uporabijo tudi za elektronsko podpisovanje. Služile bodo tudi kot kvalificirano digitalno potrdilo. Lahko pa bodo nadomestile tudi zdravstvene kartice ter se uporabljale na način kot kartice zdravstvenega zavarovanja. Torej na primer ob obisku zdravnika ali lekarne.

Informativni izračun plače

podjetniško svetovanje

Preberite še: Božičnica 2022 – jo bo vaše podjetje izplačalo?

Kdaj bodo osebne biometrične izkaznice nadomestile zdravstvene?

Glede uporabe biometrične izkaznice pri elektronskem podpisovanju ter uporabi namesto zdravstvene izkaznice se nekoliko zatika. Zato bo namreč prišlo do zamika. Po prvih načrtih bi morale biometrične izkaznice do konca letošnjega leta delovati tudi kot zdravstvene. A do tega zaradi zamude pri dobavi programske opreme ne bo prišlo. Sistem bi naj začel delovati do aprila prihodnjega leta. V vmesnem času uporaba nove biometrične izkaznice namesto zdravstvene kartice ne bo možna.

“Popoldanc” – lahko popoldanski s.p. odprete brez redne zaposlitve?

Biometrična izkaznica se lahko uporabi tudi za elektronsko podpisovanje

Za elektronsko podpisovanje je potrebno biometrične izkaznice aktivirati. Oktobra so z ministrstva za javno upravo začeli po pošti pošiljati aktivacijske kode vsem, ki so po 28. marcu dobili biometrično osebno izkaznico. Za zdaj je za elektronsko podpisovanje potrebna še programska orpema IDProtect Client in čitalnik za pametne kartice na sistemih Windows in Mac. Do konca leta pa bi naj zaživela mobilna aplikacija, ki bo nadomestila čitalnike. Več o tem, kakšna je so nove biometrične izkaznice lahko preberete v našem članku iz marca – Biometrična osebna izkaznica – izdaja s koncem marca!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja