Go to Top

Želite postati avtor nočne pravljice? Si upate zatem tudi odpreti s.p. in izdati knjigo?

Dan kulture nas vse spomni na to, kaj pomeni biti »tisti« avtor, ki Vam je pričaral del otroštva, ki sicer nikoli ne bi obstajal. Vsak ima svojo najljubšo ali najbolj očarljivo knjigo, ki se jo spomni iz otroštva in jo še vedno pozna skoraj dobesedno na pamet.

Informativni izračun dohodnine

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Ste morda tudi Vi tako domiselni in bi se znali prikrasti na nočne police s knjigo, ki je vredna tega? Razmislite o tem, da mora vsak začeti nekje in za Vas je morda to izdaja lastne knjige. V tem sestavku si preberite, kako na različne načine pristopiti k temu in kako je s tem lahko zelo hitro povezana registracija lastnega podjetja.

Če pa boste segli že tako daleč, pa razmislite, morda lahko napišete tudi nočno pravljico za odrasle!

Avtor lahko izda knjigo v samozaložbi

Izdaja knjige v samozaložbi za avtorja pomeni, da nastopi v celotnem procesu tako kot avtor, kot tudi založnik. To pomeni, da mora poskrbeti tudi za vse založniške funkcije. Od samega tiskanja izvodov knjig, do promocije, do skrbi za prodajne kanale.

Dejavnosti, ki jih mora tako kot samozaložnik imeti registrirane so od »Izdajanje knjig« (SKD 58.110), »Drugo tiskanje« (SKD 18.120). Za primer elektronske izdaje knjig pa tudi »Drugo založništvo« (SKD 58.190) in »Obratovanje spletnih portalov« (SKD 63.120).

Avtor lahko registrira s.p. ali ustanovi d.o.o. in opravlja še druge dejavnosti.

Vsak, ki se ukvarja z izdajanjem knjig ne postane uspešen čez noč in to občuti še posebej nekdo, ki se ukvarja s samozaložbo. Tako navadno vsak »uspešnež« svojega posla natančno ve za vsako marketinško akcijo, vsak kontakt za distribucijo svojega izdelka in vsako dognanje o tem, kako bi bilo bolje izvesti stvar od začetka. To je naravno in nobeden ni izjema pri tem.

Pravni nasvet

Avtor in avtorska pogodba

Avtor lahko svoje delo tudi ponudi nekomu drugemu v izdajo. Tudi takrat se mu ni potrebno ukvarjati z registracijo s.p.-ja, vendar so posledice glede tega prav v višini prispevkov in obdavčitev, ki jih mora poravnati. Glede tega si oglejte naš kalkulator za izračun vseh prispevkov in dohodnine ob uporabi avtorske pogodbe.

Kako biti avtor in ne izdati knjige?

V kolikor ste prišli do dognanja, da morda za Vas ni primerna izdaja knjige, to ne pomeni da boste obupali! Razmislite o tem, da bi začeli z lastnim »blogom« in potem nadaljevali pot v kakšni drugačni smeri. Več o temu kako poslovati kot »bloger« si lahko preberete »Biti bloger je sanjski poklic – ali pa postranski poklic mladih podjetnikov«.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja