Go to Top

Avstrijsko nižanje otroških dodatkov nezakonito?

Slovenija se je Evropski komisiji skupaj s še sedmimi državami Evropske unije, pritožila zaradi uskladitve avstrijskih otroških dodatkov. Sporno je seveda nižanje otroških dodatkov oziroma indeksacija. Ali je avstrijski ukrep v skladu s pravnim redom EU?

Pritožbo so v skupnem pismu poslale Češka, Slovaška, Poljska,Madžarska, Slovenija, Bolgarija in Litva. Spomnimo: avstrijska uskladitev otroških dodatkov bo zelo prizadela državljane držav, kjer imajo nižje življenjske stroške kot v Avstriji, kar bo pomenilo nižanje otroških dodatkov.  Takih otrok naj bi bilo 87.500.

Avstrijski parlament je namreč potrdil zakon, ki tujcem, ki so zaposleni v Avstriji, povzroča nižanje otroških dodatkov. Višina otroškega dodatka bo odvisna od življenjskih stroškov države, iz katere so delavci in kjer živijo njihovi otroci. Ukrep velja za družine tujcev, kjer je vsaj eden od staršev zaposleni v Avstriji in tam plačuje prispevke. Avstrija naj bi tako privarčevala več kot 100 milijonov evrov letno.

Veliko delate v tujini, a ste zaposleni v podjetju, ki je registrirano v  Sloveniji? Če ste pogosto na službeni poti, morate posebno pozornost posvetiti pravilnemu izpolnjevanju potnih nalogov. Preberite prispevek o razlikovanju med službeno potjo in napotitvijo na delo v tujino. Na službenih poteh v tujino si lahko obračunate dnevnice. Višino dnevnic boste najlažje izračunali s pomočjo našega spletnega kalkulatorja.

Informativni izračun dnevnice

Otroški dodatek v Avstriji: do 162 evrov na otroka

nižanje otroških dodatkovOtroški dodatek v Avstriji znaša od 112 do 162 evrov na otroka, odvisno od starosti otroka. Prejmejo ga vsi starši, ne glede na dohodek. Znesek je določen glede na starost otroka – do njegovega 24. leta, če se šola. Lani je Avstrija za 122.000 otrok po podatkih tamkajšnjega ministrstva za družino nakazala 249 milijonov evrov, največ na Madžarsko, Slovaško in Poljsko. V Slovenijo so nakazali 17,4 milijona evrov.

Predstavniki držav, ki so se pritožile, poudarjajo, da imajo pravico do enakih pravic kot avstrijski državljani, saj je tudi njihov prispevek enak tistemu, ki ga dajejo Avstrijci.

Avstrijski zakon o prilagoditvi otroškega dodatka za v tujini živeče otroke zaposlenih v Avstriji velja tudi za slovenske delavce v tej državi, kar za delavce migrante iz Slovenije glede na raven življenjskih stroškov v Sloveniji pomeni nižanje otroških dodatkov. Evropska komisija je sicer takoj po sprejetju avstrijskega zakona napovedala, da bo preverila skladnost ukrepa z evropsko zakonodajo. Ob tem so v Bruslju v prvem odzivu opozorili, da evropski pravni red ne dovoljuje takih uskladitev (indeksacije) in zagrozili s postopkom proti Avstriji. Indeksacija naj bi v Avstriji, ki v drugi polovici letošnjega leta predseduje EU, sicer začela veljati 1. januarja 2019.

Ustanovite svoje podjetje ob pomoči izkušene svetovalke! Rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Morda je nižanje otroških dodatkov v Avstriji za tuje delavce dober razlog, da razmislite o ustanovitvi svojega podjetja v Sloveniji. Naši izkušeni svetovalci podjetnike podpirajo vse od prvih podjetniških korakov – na SPOT točki podjetja Data, d.o.o. boste enostavno in brezplačno ustanovili s.p. ali d.o.o. Tudi v nadaljevanju poslovne poti vas bomo podprli z dobrimi računovodskimi storitvami ter pravnim in davčnim svetovanjem!

V povprečju 15-odstotno nižanje otroških dodatkov

Otroški dodatek staršev, ki so zaposleni v Avstriji, naj bi se v povprečju znižal za 15 odstotkov. Oškodovanih bo okoli 5.500 slovenskih družin. Zdaj namreč zaposleni v Avstriji prejemajo otroški dodatek v Sloveniji po slovenski zakonodaji, v Avstriji pa dobijo še razliko do višine, ki jim pripada po avstrijski zakonodaji.

V Sloveniji se višina otroškega dodatka določi glede na uvrstitev družine v dohodkovni razred, ki je določen v deležu od povprečne mesečne plače vseh zaposlenih v Sloveniji za koledarsko leto pred vložitvijo zahteve. Kot je objavljeno na spletni strani ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti, je najvišji znesek za otroški dodatek trenutno na mesec 137,18 evra, najnižji pa 19,88 evra za enega otroka. za izračun otroškega dodatka v Sloveniji potrebujete podatek o svoji bruto plači – za izračun lahko uporabite naš spletni kalkulator!

Informativni izračun plače

V Avstriji je zaposlenih največ tujcev iz Madžarske, Slovaške, Poljske, Romunije in Slovenije. Starši denimo za triletnega otroka v Avstriji trenutno dobijo 162 evrov na mesec. Če prihajajo iz držav z nižjimi življenjskimi stroški, bodo odslej prejemali nižji otroški dodatek – Romuni denimo 85 evrov. Višji otroški dodatek pa bodo dobili otroci delavcev, ki prihajajo iz držav, kjer je raven življenjskih stroškov višja, kot je denimo Nemčija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja