Go to Top

Je za dohodke iz naslova ODD treba oddati napoved za odmero akontacije dohodnine?

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj

Bralca je zanimalo, če je treba za dohodke iz naslova osebnega dopolnilnega dela (ODD) oddati napoved za odmero akontacije dohodnine. Dohodek iz naslova se šteje za dohodek iz drugega pogodbenega razmerja in za vsak mesec, ko oseba dosega dohodke iz naslova ODD, je treba oddati poročilo.

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Ste sveži 'normiranec' in niste povsem prepričani kakšne so vaše obveznosti?

Več informacij

Prijava na izobraževanje

ODD lahko priglasijo vse fizične osebe, dela pa ne smejo opravljati za drugo pravno osebo, za tuj pravni subjekt ali za samozaposleno osebo. Lahko pa delo opravljajo za osebo, ki ima vrednotnico, ki se glasi na njegovo ime. Kdo vse lahko priglasi osebno dopolnilno delo in kdo mora sploh kupiti vrednotnico – naročnik ali izvajalec? Denimo, za pomoč v gospodinjstvu, mora vrednotnico vedno kupiti naročnik dela.

napoved za odmero akontacije dohodnineO tem, kaj se vse šteje za osebno dopolnilno delo – denimo izdelovanje novoletnih voščilnic – ter o tem, da je cena za vrednotnico od septembra dražja, smo pisali v tem prispevku.

Bi radi iz ODD ustvarili samostojno podjetje? Registracija s. p. je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na [email protected]!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Prijava na izobraževanje

Vedeti pa morate tudi, da osebno dopolnilno delo ni enako dopolnilni dejavnosti. Slednja je namreč drugo poimenovanje za popoldanski s. p.! Morda vas bo zanimalo, če svoje izdelke, ki jih izvajate v okviru ODD, lahko oglašujete, ter kako ravnati v primeru zaprtja ODD oziroma ob izbrisu iz seznama ODD.

Osebno dopolnilno delo: poročanje

Izvajalec ODD mora na finančni upravi polletno poročati o doseženem prihodku. In sicer:

  • do 10. julija v tekočem koledarskem letu za prvo polletje leta in
  • do 10. januarja v koledarskem letu za drugo polletje preteklega koledarskega leta.

Obrazec za poročanje najdete tukaj.

Prijava na izobraževanje

Osebno dopolnilno delo: obdavčitev dohodka in napoved za odmero akontacije dohodnine

Dohodki iz naslova ODD se obdavčujejo kot dohodki iz drugega pogodbenega razmerja (kamor spada tudi avtorska pogodba). Zavezanec, ki opravlja ODD, mora enkrat na mesec, in sicer do 15. dne v mesecu za dohodke, ki jih doseže pretekli mesec, vložiti Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz drugega pogodbenega razmerja (dostopen tukaj). V napovedi napove vse dohodke, ki jih je v preteklem mesecu prejel, pišejo v dokumentu Finančne uprave RS.

Davčni organ nato izda odločbo o višini akontacije dohodnine v višini 25 odstotkov od davčne osnove, ki je dohodek, zmanjšan za normirane stroške v višini 10 odstotkov dohodka. Za izvajalce del, ki se štejejo za ODD, iz seznama B – ti zavezanci morajo namreč sami plačati prispevke z vrednotnico – pa je dohodek zmanjšan dodatno še za znesek plačane vrednotnice (te stanejo 9,06 evra), še pišejo. Zavezancu se poleg normiranih stroškov kot zmanjšanje davčne osnove priznajo tudi dejanski stroški prevoza in nočitve, če predloži dokazila – račune – da so mu ti stroški nastali v zvezi z doseganjem dohodka iz naslova ODD.

Prijava na izobraževanje

Komentarjev (2)

  • Za Dato 20. Januarja 2017 - 1:15 Odgovori

    Povezave do obrazcev vodijo do neobstoječe strani.

    • Monika Kern 20. Januarja 2017 - 8:53 Odgovori

      Spoštovani, hvala za opozorilo. Smo posodobili povezave do obrazcev. Lep pozdrav, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja