Go to Top

Airbnb spremenil pogoje poslovanja

Ste uporabnik platforme Airbnb? Ali ste bili do sedaj v dvomu, kakšna je končna cena storitve, ki jo morate plačati? Ste bili seznanjeni s splošnimi pogoji poslovanja?

Platformi kot sta Airbnb in Booking morata zagotavljati potrošniku jasno in nedvoumno seznanitev s ceno storitve. Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot) tudi določa, da se za pogodbene pogoje štejejo vse sestavine pogodbe. Sestavina pogodbe so lahko določene bodisi v obliki formularne pogodbe ali splošnih pogojev poslovanja, na katere se pogodba sklicuje.

Pogodbeni pogoji zavezujejo potrošnika le, če je bil pred sklenitvijo pogodbe seznanjen z njihovim celotnim besedilom. Slednje pomeni, da ga je nanje podjetje izrecno opozorilo ter da so mu bili dostopni brez težav. Pogodbeni pogoji morajo biti jasni in razumljivi. V kolikor niso, je potrebno nejasna določila razlagati v korist potrošnika.

Imate negativne izkušnje pri uporabi teh platform oz. ste mnenja, da so vam bile kršene pravice pri zakupu storitev? Posvetujte se z našo pravno službo in jim pišite na data@data.si.

Informativni izračun plače

Airbnb je izboljšal način predstavitve ponudbe!

Družba Airbnb je morala na zahtevo Evropske komisije in organov za varstvo potrošnikov izboljšati način predstavljanja ponudb in pogoje poslovanja za kratkoročno oddajo nepremičnin.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Airbnb spremenil pogoje poslovanjaPo novem bodo končni uporabniki pri iskanju nastanitve z izbranimi datumi na strani z rezultati iskanja videli končno ceno. Končna cena vključuje tudi vse obveznosti; se pravi končno ceno z obveznimi stroški, kot so npr. stroški čiščenja in pristojbinami, kot je npr. turistična taksa.

Na spletni platformi je zdaj jasno označeno ali nastanitev oglašuje zasebni gostitelj ali podjetje.

V skladu z navodili Evropske komisije, je moral Airbnb prilagoditi tudi splošne pogoje poslovanja.

Ti so sedaj spremenjeni in omogočajo:

  • vložitev tožbo zoper Airbnb pri sodišču države, v kateri imajo uporabniki stalno prebivališče,
  • Airbnb ne sme enostransko spreminjati pogojev poslovanja, ne da bi o tem vnaprej jasno obvestil uporabnike in ne da bi jim pri tem dal možnost odstopa od pogodbe,
  • zagotavljajo povezavo do platforme za spletno reševanje sporov.

Pravni nasvet

Razmišljate o oddaji nepremičnine preko platforme Airbnb ali Booking? Potrebujete davčno svetovanje ali pravni nasvet? Sobodajalci, ne odlašajte ter se še pravočasno posvetujte s strokovnjakom! Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja