Go to Top

30-urni delovnik – bo kmalu postal realnost?

30-urni delovnik je ena izmed zaenkrat še neizpolnjenih obljub, ki jih je v koalicijsko pogodbo zapisala vlada. 30-urni delovnik je eden izmed glavnih členov zakona o delovnih razmerjih, o katerih potekajo pogajanja že več mesecev. Pa so delodajalci res vedno bolj odprti za to spremembo?

Želite postati delodajalec tudi sami? Vas zanima ustanovitev podjetja? Pri podjetju Data nudimo storitve na vsakem področju ustanavljanja podjetij, od računovodskih storitev do podjetniških svetovanj. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja!

Informativni izračun plače

30-urni delovnik – kaj pravijo slovenski delodajalci?

V preteklosti so slovenski delodajalci nasprotovali 30-urnemu delovniku. Njihov glavni razlog je bilo dejstvo, da podjetja niso sposobna prenesti dodatnih pritiskov glede na trenutno globalno finančno stanje. Ob tem pa so delodajalci tudi izpostavili, da imajo težave s pridobivanjem kadra. Za podjetja, kjer morajo zaposleni fizično prisotni, bi 30-urni delovnik še dodatno onemogočil sposobnost najemanja novih zaposlenih. Seveda 30-urnemu delovniku v obvezni obliki še vedno nasprotujejo.

Potrebno je pa izpostaviti, da borba za zaposlene pomeni, da so delodajalci na veliko področjih pripravljeni narediti spremembe, da bi bili bolj atraktivni potencialnim zaposlenim. Zaradi tega naj bi imeli v Združenju delodajalcev veliko manj zadržkov proti prostovoljni uvedbi 30-urnega delovnika.

A ta sprejemanje še ne pomeni, da so obrtniki in delavci pripravljeni na obvezni 30-urni delovnik. Po njihovem mnenju bi morale biti odločitve prepuščene individualnim direktorjem podjetij. Ti lahko najlažje presodijo, če je za njih ideja primerna. Vse kar morajo storiti je urediti 30-urni delovnik v internih aktih podjetja.

Informativni izračun dohodnine

podjetniško svetovanje

Koliko znašajo popoldanski s.p. prispevki 2023?

30-urni delovnik – kako je z ravnjo zaposlitve v Sloveniji?

Eden izmed razlogov zakaj podjetniki razmišljajo o prostovoljnem 30-urnem delovniku je raven zaposlenosti v Sloveniji. Ta je nad Evropsko mejo. V 1. četrtletju 2023 je bila 3,8 odstotna. Potrebno pa je sicer pogledati individualne demografske skupine po starosti, da odkrijemo težave. Raven zaposlenosti je pod evropskim povprečjem pri ljudeh starih od 55 do 64 let, napredka pa tudi ni bilo pri skupini ljudi, ki so stari med 15 in 29 let. Pri tem obrtniki in delodajalci opozarjajo, da je potrebna reforma izobraževalnega sistema, ki bo poskrbela za hitrejšo tranzicijo mladih na trd dela.

Potrebujete pomoč pri razumevanju delovne zakonodaje? Obrnite se na pravne svetovalce podjetja Data! Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na strokovno posvetovanje!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja