Go to Top

Po ustanovitvi podjetja – 3 nujne naloge

Odkrili ste svojo poslovno idejo, nato pa se končno opogumili in odprli podjetje ali registrirali samostojno dejavnost. Čeprav se vam morebiti zdi, da je najtežje že za vami, saj ste zbrali pogum in energijo za prvi korak, vas pravo popotovanje šele čaka. Na kaj morate biti pozorni po ustanovitvi podjetja (in kje vam lahko pomagamo v podjetju Data)?

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

1. Postavite pravo ceno.

Postaviti ceno za storitev ali produkt vašega podjetja izgleda na prvi pogled preprosto, a o njej bi morali razmisliti že pred ustanovitvijo podjetja. Cena, ki jo boste računali kupcem, ni nekaj, kar bi izbrali naključno. Veliko bolje bo, če jo postavite po analizi. V ceno morate vključiti stroške materiala, dela, tekočih stroškov (najemnine, elektrike, telekomunikacij), stroške za davke in druge obveznosti do države. Vključiti morate tudi vsaj nekaj dodatnega prihodka, ki vam bo omogočil razvoj podjetja. Seveda preverite tudi konkurenco in njihove cene.

Kolikšen delež vsega naštetega boste vključili v ceno za en izdelek, je odvisno od tega, koliko posameznih kosov ali storitev nameravate po ustanovitvi podjetja v optimalnem mesecu prodati. Vendar pa lahko redko pričakujete, da boste že prvi ali drugi mesec vse naštete stroške krili iz prodaje svojih izdelkov ali storitev. Tudi zato je ob odprtju podjetja smiselno imeti nekaj finančne rezerve.

->> Pri izračunu vseh stroškov poslovanja in postavitvi cene vam lahko pomagamo v našem računovodstvu!

2. Poskrbite za marketing in iskanje novih strank.

Podjetniki, ki so svojo poslovno pot začeli iz strasti, so logično prepričani, da je njihov izdelek najboljši. A mnogokrat pozabijo, da morajo to svoje navdušenje znati deliti s celim svetom! Ni vam potrebno biti marketinški guru, predvsem morate vztrajati v neprestanem predstavljanju svojega izdelka ali storitve in s svojim navdušenjem navdušiti še druge.

Pri tem si lahko pomagate z družbenimi omrežji, spletom, izdelavo spletne strani, pojavljanjem v lokalnih medijih, na dogodkih, v različnih skupinah na spletnih omrežjih … Delite svoje navdušenje tam, kjer veste, da boste našli svoje stranke. Z iznajdljivostjo vas to na začetku ne bo stalo veliko.

->> Potrebujete ideje, kako začeti s promocijo? Obiščite naš seminar Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo!

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

3. Pravočasno poskrbite za formalnosti po ustanovitvi podjetja.

po ustanovitvi podjetja

Skupaj z odprtjem podjetja ali registracijo samostojne dejavnosti pridejo tudi obveznosti, ki jih morate poznati in pravočasno urediti. Pravočasno se seznanite s tem, katere evidence morate voditi in katerih datumov ne smete spregledati.

Naučiti se morate, kako pravilno izdati račun in katero dokumentacijo morate urediti, če poslujete z gotovino. Med drugim morate imeti na primer popisane poslovne prostore in zeleno nalepko za obveščanje potrošnikov. Ko začnete s poslovanjem se morate odločiti tudi, ali boste postali zavezanec za DDV ali ne, morda pa je to za vas celo obvezno.

Mnogo stvari si lahko preberete na naši spletni strani, zato vam priporočamo, da se prijavite na brezplačne e-novice Moje podjetje, moja prihodnost. V njih vas redno obveščamo o spremembah zakonodaje, novostih v podjetništvu, razpisih, vam svetujemo …

Vsem novim podjetnikom priporočamo tudi obisk seminarja za podjetnike – začetnike, kjer vas z obveznostmi seznanimo v enem sklopu – Abeceda poslovanja. Za stranke našega računovodstva je seminar brezplačen!

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Komentarjev (2)

  • Sara Vini 13. Januarja 2018 - 13:45 Odgovori

    Sprotno obveščanje je nujno potrebno znanje, da lahko podjetje uspešno posluje.

  • Polonca Marčetić 16. Januarja 2018 - 14:35 Odgovori

    Hvala

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja