Go to Top

Obveznosti trgovcev pri določanju popustov so zakonsko urejene

Obveznosti trgovcev so pri določanju razprodaj in popustov urejene z zakonom. Danes je črni petek, dan, ko se zaradi visokih popustov napolnijo vsi nakupovalni centri.

Informativni izračun dohodnine

Pa veste kakšne so obveznosti trgovcev pri določanju popustov? Je Vaša plača dovolj velika vse artikle na seznamu želja? Računate, da boste vsaj del nakupa plačali iz dodatka za poslovno uspešnost?

Da bo Vaš črni petek letos minil brez konfliktov smo na Dati za Vas pripravili seznam pravil, ki jih morajo trgovci upoštevati v času razprodaj.

Ste trgovec, pa niste prepričani kako postopati? Se kot kupec sprašujete, ali je trgovec upošteval zakon?

Ste pri svojem poslovanju že iskali odgovore na naslednja vprašanja: Kdaj in kako sestavim potni nalog?

Najpomembnejše obveznosti trgovcev

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Najpomembnejše obveznosti trgovcev so seveda, da je jasno naveden odstotek znižanja in obdobje trajanja razprodaje. Blago, ki je na razprodaji ne sme imeti nikakršnih napak, navedeni pa morata biti tako cena pred popustom kot tudi znižana cena.

Razprodajo morajo trgovci objaviti na krajevno običajen način. Obveznosti trgovcev obsegajo torej navedbo podatkov o vrsti blaga, odstotek znižanja in obdobje trajanja razprodaje. Razprodaja lahko traja največ 60 dni. Blago mora biti označeno s ceno pred in po popustu. Če je odstotek znižanja objavljen v razponu na primer od 20% do 50% mora najvišji odstotek znižanja zajemati vsaj eno četrtino vrednosti blaga, ki je na razprodaji.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Zakon o varstvu potrošnikov opredeljuje, da se v primeru uveljavljanja stvarne napake na izdelku, potrošnikom njihove pravice tudi v primeru nakupa v času razprodaje ne smejo omejevati. Trgovci pred uvedbo popusta ali razprodaje ne smejo dvigniti cen izdelkov in jih nato znižati z namenom višjega odstotka znižanja, ki privablja kupce. V tem primeru gre namreč za 2 navidezna znižanja. Navidezna razprodaja je v skladu z veljavno zakonodajo, prepovedana.

Pravni nasvet

Obveznosti trgovcev glede reklamacij

V primeru, da ste na razprodaji kupili izdelek, s katerim ni nič narobe, pa ga kljub temu želite vrniti, trgovec takega izdelka ni dolžan sprejeti nazaj. Od poslovne prakse vsakega posameznega trgovca pa je odvisno, kako bo obravnaval vašo zahtevo. Drugače velja pri nakupu preko spleta, kjer lahko izdelek v 14 dneh pošljete nazaj že iz razloga, da vam ni všeč, oziroma ker ste si premislili in izdelka ne želite imeti.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

 

Morda vas zanima tudi:

  1. Sprememba pogodbe o zaposlitvi iz določenega v nedoločen čas
  2. Dodatek za nočno delo – ali je enak za vse?
  3. Minimalna plača z novim letom višja!
  4. Bruto – neto plača

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja