Go to Top

Inštrukcije so posebej aktualen način zaslužka v času, ko potekajo popravni izpiti ali jesenski roki mature oziroma izpiti!

Inštrukcije so posebej aktualen način zaslužka v času, ko potekajo popravni izpiti

Kljub času, ko si veliko nas vzame čas za poletni oddih, so takšni pridni med nami, ki izkoristijo poletne mesece za dodaten zaslužek. Tako so v vročih mesecih posebej pridni tisti, ki takrat izvajajo inštrukcije za šolarje, ki imajo popravne izpite ali gimnazijce, ki se nameravajo udejstvovati v jesenskih rokih mature ali celo študente za septembrske roke izpitov.

Informativni izračun plače

Izvajanje inštrukcij ali pomoči pri učenju je izredno dobronamerno in odgovorno delo. Da pa ni to delu izključno samo dobrovoljno, je potrebno, da se z inštrukcijami tudi nekaj zasluži.

Inštrukcije je potrebno registrirati!

Dejstvo, ki je pomembno za izvajalce inštrukcij je, da mora oseba, ki želi nuditi to storitev, registrirati primerno pravno obliko za izvajanje te dejavnosti. Opcij je kar nekaj in izredno pogoste se tega dela lotijo inštruktorji bodisi preko statusa samostojnega podjetnika (s.p.) ali družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). Ti dve obliki odlikuje enostavnost registracije, kot tudi fleksibilnost, saj registracija npr. s.p. omogoča izvajanje tudi drugih dejavnosti poleg inštrukcij.

Za registracijo dejavnosti, s katero boste lahko opravljali inštrukcije, si rezervirajte brezplačen termin na naši VEM točki, kjer vas bo naš VEM referent vodil skozi celoten postopek.

Inštrukcije ne zahtevajo izpolnjevanja posebnih pogojev

V kolikor registrirate podjetje (poznate razlike med s.p. ali d.o.o. ?) za izvajanje inštrukcij ne potrebujete izpolnjevati nikakršnih drugih pogojev ali kriterijev. Morate pa za izvajanje dejavnosti na VEM točki registrirati s.p. ali d.o.o. ter (do-) registrirati dejavnost – »Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje« (SKD 85.590). Namreč v kolikor podjetje izvaja dejavnost, ki je nima registrirane, pride do prekrška. Doregistracija dejavnosti je za s.p. kot tudi d.o.o. izredno enostavna.

Inštrukcije so posebej aktualen način zaslužka v času, ko potekajo popravni izpiti ali jesenski roki mature oziroma izpiti!V okviru registracije omenjene dejavnosti lahko izvajate inštrukcije iz vseh tematik, razen športa ali kulture. Te so zajete znotraj dejavnosti »Izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje na področju kulture in umetnosti« (SKD 85.520) in »Izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje na področju športa in rekreacije« (SKD 85.510). Tudi inštrukcije vožnje imajo ločeno dejavnost – »Dejavnost vozniških šol« (SKD 85.530).

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Kje registrirate dejavnost za inštrukcije?

Do-registracija in registracija je naši VEM točki enostavna in brezplačna. Te dejavnosti je mogoče opravljati tako preko polnega ali popoldanskega s.p.. Ti dve obliki v glavnem ne razlikujeta, z izjemo ali je nosilec dejavnosti zaposlen v svojem s.p.-ju ali drugje.

Registracija s.p. in d.o.o. je na naši VEM točki vodena s strani referenta in pri Dati za Vas izvedemo vpis v poslovni register, oddamo davčne podatke na FURS in uredimo Vašo podlago za zavarovanje.

Ali s.p. za izvajanje inštrukcij lahko registrira študent?

 

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Tudi študent lahko za izvajanje dejavnosti inštrukcij registrira s.p., vendar se mora ob vpisu s.p.-ja v register s tem tudi zaposliti. To pomeni, da si mora z registracijo podjetja pričeti plačevati prispevke in ostale obveznosti. Izgubi določene bonitete, ki sicer pripadajo študentom s statusom.  To je npr. pravica do študentskih bonov in zdravstveno zavarovanje do dopolnjenega 26. leta starosti.

 

Inštrukcije – lahko tudi s statusom osebnega dopolnilnega dela- vendar pozor!

Tudi registracija osebnega dopolnilnega dela, predstavlja pravno obliko preko katerega je mogoče izvajati občasne inštrukcije kot tudi pomoč pri izpolnjevanju šolskih in študijskih obveznosti.

Opravljalec osebnega dopolnilnega dela se mora predhodno vpisati v register, ki ga vodi Agencija za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).
Pravni nasvet
Delo preko statusa osebnega dopolnilnega dela ima sicer nekatere prednosti, vendar je širše gledano tudi izredno omejeno. Tako delo lahko obsega le dela iz liste dejavnosti, ki se lahko izvaja preko osebnega dopolnilnega dela (lista A in B). Tako ne mora nekdo, ki izvaja inštrukcije tudi izdajati knjige ali opravljati dela kot so pomoč v gostinstvu ali raziskovalna dela. Osebno dopolnilno delo lahko potemtakem vključuje le dejavnosti iz liste – seznam tega si preberite v Katerih dejavnosti ne morete opravljati kot osebno dopolnilno delo?

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

DATA d.o.o.

SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja