Go to Top

V kolikor niste vložili ugovora, boste zavezanci iz druge tranše prejeli vračilo dohodnine že do 31.7.2019!

Vračilo dohodnine oz. preplačano akontacijo dohodnine boste do 31.7.2019 prejeli tisti zavezanci, ki ste prejeli izračune dohodnine v začetku junija 2019, oz. drugi tranši, in niste vložili ugovora zoper izračun. Tisti, ki ste uveljavljali olajšavo za vzdrževane družinske člane elektronsko prek sistema e-Davki, pa ste jo morali že prejeti do 18.7.2019.

Niste prejeli vračilo dohodnine? Posvetujte se z našimi pravnimi strokovnjaki in jim pišite na data@data.si.

Izračun dohodnine – olajšava za otroke

Datum odpreme informativnega izračuna za vračilo dohodnine lahko enostavno preverite preko spleta

Datum odpreme informativnega izračuna dohodnine lahko preverite na portalu e-Davki. Postopek je zelo enostaven in ga izvedete tako, da v iskalno polje preprosto vnesete svojo davčno številko. Nato razširite vrstico »Informativni izračun dohodnine za leto 2018«.

Pravni nasvet

Višino vračila lahko preverite preko spleta

FURS je tudi letos pripravil spletno aplikacijo za preveritev informativnega izračuna dohodnine in to lahko storite na spletni strani e-Davkov, četudi niste registrirani uporabnik e-Davkov.

Vračilo dohodnine bo izvedeno na zadnji odprt plačilni račun zavezanca

Vračilo preveč plačane dohodnine se izvede na zavezančev zadnji odprt plačilni račun, ki je tudi naveden na FURS-ovem »informativnem izračunu dohodnine«. V kolikor je zavezanec želel vračilo na drug račun, bi moral v roku za ugovor zoper omenjen izračun vložiti »Izjavo o določitvi plačilnega računa zavezanca za vračilo preveč plačane dohodnine«. Rok za ugovor je 15 dni od dneva odpreme informativnega izračuna, saj se izračun dohodnine vroča z navadno vročitvijo. Datum odpreme informativnega izračuna je naveden na kuverti.

Informativni izračun dohodnine

Če ste prejeli doplačilo – kam ga plačati?

Iščete strokoven računovodski servis

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

V primeru doplačila dohodnine pa se ta izvede na IBAN račun PDP – proračun države SI56011008881000030 z referenco prejemnika SI19 »Davčna številka«-85006 (pri tem je »Davčna številka« davčna številka zavezanca za plačilo). Tudi plačilni nalog s QR kodo je dosegljiv preko spleta v »pdf« obliki – v Vašem profilu e-Davki.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

In še dohodnina v številkah

Skupno v obeh tranšah je FURS izdal 1.543.609 informativnih izračunov, v prvem 953.500 v drugem 590.109. V drugi tranši je povprečen znesek doplačil 311 evrov, povprečno vračilo dohodnine pa 582 evrov.

Potrebujete pravni nasvet za vračilo dohodnine? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja