Go to Top

Počitek po delu podaljšuje življenje

Počitek po delu obnovi naše vire energije za nadaljnje spoprijemanje s stresnimi situacijami v delovnem okolju. Ste vedeli, da poznamo štiri oblike počitka?

Počitek po delu pomeni psihološko in telesno sprostitev po naporu, med katerim so naši viri močneje aktivirani. Na delovnem mestu smo recimo prejeli dodatno delo, vendar zanj nimamo časa v okviru delovnih ur, kar pomeni da smo pomanjkanje časa zaznali kot izgubo vira za opravljanje dela.

Pri opravljanju delovnih nalog ocenimo situacijo kot stresno, kadar so zahteve visoke, sami pa imamo na voljo premalo lastnih ali virov energije za delo iz delovnega okolja. Viri so tako značilnosti delovnega okolja in dela kot tudi naše sposobnosti in opora sodelavcev in nadrejenih. Tako je lahko sodelavec, s katerim vsako jutro spijemo kavo in tako lažje pričnemo dan, dober vir socialne opore v delovnem okolju.

Kadar pa pomanjkanje takih virov zaznamo pogosto, intenzivno in dalj časa, smo že blizu kroničnega stresa in izgorelosti. V taki situaciji je dobro razmisliti o samozaposlitvi. Morda lahko poslovno idejo razvijete iz svojega hobija. Podjetje lahko hitro in brezplačno ustanovite na VEM točki Data.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Počitek po delu: zakaj je nujen?

Raziskave so pokazale, da se lahko pri daljšem odlašanju s počitkom po delu pojavijo izčrpanost, visok krvni tlak, motnje v mišičnem in skeletnem delovanju, sladkorna bolezen, motnje spanja in celo izgorelost. Napor in stres namreč ne načenjata samo psiholoških virov, kot je recimo izguba pozornosti za delo. Prav tako izčrpavata telesno energijo: poveča se srčni utrip, dihanje je bolj plitko, prebavni procesi se upočasnijo, krvni tlak se poveča in aktivirajo se stresni hormoni.

Telesni odziv pa spremlja še psihološki na nivoju naših misli in čustev, kar se pogosto odraža z negativnimi mislimi in zaskrbljenostjo v zvezi s prihodnostjo. Če po obremenitvi ne nastopi počitek, se breme na naš organizem nalaga in ga izčrpava.

Po delu je torej pomembno počivati, da preprečimo izgubo svojih virov energije, jih obnovimo in pridobimo nove.

Naročite se na naše e-novice, da ne boste spregledali koristnih nasvetov in zanimivih novic.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Počitek po delu – od mikro do makro

Že večkrat smo poudarili, da ima delavec, ki dela polni delovni čas, med delovnikom pravico do odmora, ki traja 30 minut.  Počitek je namreč potreben že med opravljanjem delovnih nalog, v delovnem času:

  • mikro počitek: do 10 minut, navadno med delovnimi nalogami;
  • meso počitek: od 10 minut do 1 ure, navadno čas za malico ali kosilo.

Za počitek moramo poskrbeti tudi v prostem času:

Delodajalci pa preberite, zakaj je dobro, da ima vsako podjetje z več kot tremi zaposlenimi interni pravilnik  o letnem dopustu.

počitek po deluPozor tudi na kakovost počitka

Med počitkom bodite pozorni na svoje telesno počutje, duševno zdravje, navade, čustvena stanja in misli. Razmislite, kako se počutite po počitku in ob začetku novega delovnega napora. Pomembno je vedeti, kakšna vrsta počitka po delu nam ustreza nam. Različni smo in kar eni osebi predstavlja počitek, lahko drugemu pomeni stres.

Raziskave priporočajo nekaj dobrih idej za preživljanje časa med počitkom, denimo počitek na delovnem mestu naj vključuje:

  • prigrizek,
  • osredotočimo se na pozitivne vidike svojega dela,
  • naredimo nekaj, kar obogati klimo med sodelavci,
  • izrazimo hvaležnost sodelavcu,
  • poiščimo povratno informacijo o svojem delu.

Med počitkom v prostem času pa priporočajo, da:

  • se naučimo nečesa novega,
  • oblikujemo nov cilj,
  • meditiramo ali izvajamo vaje čuječnosti,
  • razmislimo o pomenu svojega dela idr.

Mi pa priporočamo še deset dobrih knjig in hobije, ki nas delajo pametnejše.

Na drugi strani pa strokovnjaki v času odmorov ne priporočajo:

– kajenja,

– nakupovanja,

– sanjarjenja,

– načrtovanja aktivnosti, ki jih bomo počeli med vikendom,

– prekomernega pregledovanja in odgovarjanja na zasebna sporočila in e-maile,

– nepotrebnega pregledovanja spletnih brskalnikov.

Pomembno je, da počitek po delu nastopi sproti, saj tako preprečimo, da bi se napor nalagal in privedel do skrajnih oblik izčrpanosti. Prav tako je pomembno, da si privoščimo vse štiri vrste počitka – mikro, meso, meta, makro.

Idealno je torej svoj dopust enakomerno porazdeliti čez vso leto, pri čemer si vzamemo več dni dopusta hkrati.

Vir: Gospodarska zbornica Slovenije

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja