Go to Top

Bonitete za zaposlene in dohodnina

Delodajalec lahko svojim zaposlenim omogoči dodatne ugodnosti, ki jih imenujemo bonitete. Kakšne so lahko in kakšen vpliv imajo na dohodnino? Če želite v zvezi s tem strokoven posvet, se lahko za ponudbo obrnete na naše davčne strokovnjake. Pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si. Mimogrede, na Dati lahko tudi brezplačno registrirate podjetje!

Izračunajte si dohodnino

Bonitete za zaposlene –  kako so opredeljene?

Bonitete so ugodnosti, ki jih lahko delodajalec svojim zaposlenim omogoči poleg plače. Te ugodnosti praviloma niso izplačane v denarju, pač pa jih delavec prejme v obliki proizvoda ali storitve (v naravi). Boniteto lahko delodajalec izplača tudi družinskem članom zaposlenega.

Brezplačno registrirajte podjetje

davčno svetovanje

Izračunajte si plačo

Bonitete za zaposlene – kaj konkretno lahko delodajalec ponudi?

Zakon o dohodnini v 39. členu navaja naslednje najpogostejše bonitete za zaposlene:

  • uporabo osebnega vozila za privatne namene,
  • nastanitev (tudi koriščenje počitniških enot delodajalca)
  • posojilo brez obresti ali z obrestno mero, ki je nižja od tržne,
  • popust pri prodaji blaga in storitev,
  • izobraževanje za delojemalca ali njegovega družinskega člana,
  • zavarovalne premije in podobna plačila,
  • darila, ki jih zagotovi delodajalec na podlagi ali zaradi zaposlitve nekdanjemu, sedanjemu ali bodočemu delojemalcu ali njegovemu družinskemu članu,
  • pravico delojemalca do nakupa delnic.

Odprite s.p. na Dati

Bonitete za zaposlene in njihov vpliv na dohodnino

Bonitete za zaposlene, ki izhajajo iz delovnega razmerja, se davčno obravnavajo enako kot dohodki iz delovnega razmerja. Torej povečujejo bruto dohodek zaposlenega in to pomeni zanj pomeni višjo dohodnino. Na plačilni listi je boniteta prikazana ločeno v bruto znesku in vpliva, torej povečuje osnovo za izračun dohodnine in prispevkov.

Registrirajte d.o.o. brez stroškov

Kako pravilno obračunavati bonitete za zaposlene in nabavljati poslovna sredstva tako, da bo za vaše podjetje kar najbolj ugodno? Katere stvari, ki jih nudi delodajalec, ne spadajo pod bonitete? Kako je z darili majhnih vrednosti? Glede tega vam lahko svetujejo naši računovodski in davčni svetovalci. Za ponudbo posveta pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Prijavite se na novice!

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja