Go to Top

Dohodnina – odločba je že v vašem nabiralniku

Dohodnina te dni zaposluje poštarje, potem ko je prvo tretjino od okoli 1,5 milijona zavezancev razveselila (ali pa tudi ne) že v začetku aprila. Drugi in zadnji sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2017 pa je Finančna uprava RS (FURS) poslala v teh dneh.

Dohodnina za leto 2017 je bila tema prispevka, v katerem smo pisali o spremembah dohodninske lestvice, predvsem o uvedbi novega davčnega razreda.

Pozor: informativni izračuni dohodnine prispejo z navadno pošto, dohodnina ni več priporočena pošiljka. Z našim kalkulatorjem pa lahko dobite informativni izračun dohodnine takoj.

Dohodnina: dobro preglejte izračun

FURS zavezancem svetuje, naj informativne izračune z naslovom dohodnina 2017 natančno pregledajo in preverijo, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato naj podatke primerjajo s podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca. Če podatki v informativnem izračunu niso pravilni ali so pomanjkljivi ali je davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo najpozneje do 2. 7. 2018 podati ugovor. Sicer storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 evrov do 400 evrov. O dohodninskem ugovoru smo že pisali. Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancem izdal dohodninsko odločbo. Še niste uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane? To lahko storite v ugovoru.

Če pa se z informativnim izračunom dohodnine strinjate, vam ni treba storiti ničesar. Informativni izračun bo po poteku roka za ugovor (2. 7. 2018) samodejno postal odločba.

Nakazilo konec julija

Preveč plačana dohodnina bo letos prišla na vaš račun 30. 7. 2018, rok za doplačilo dohodnine pa se izteče 1. 8. 2018. Če boste vložili ugovor, ti roki ne veljajo, saj informativni izračun dohodnine še ni odločba. Davčni organ bo v tovrstnih primerih izdal odločbo o odmeri dohodnine na osnovi vloženega ugovora. V drugem svežnju bo informativne izračune dohodnine prejelo 568.983 zavezancev. Dobra petina (21,9 odstotka) bo morala dohodnino doplačati, 61 odstotkov zavezancev pa bo 30. julija razveselilo vračilo.  17,1 odstotka zavezancev nima niti vračila niti doplačila dohodnine. Povprečni znesek doplačila znaša 327 evrov, povprečni znesek vračila pa 550 evrov.

Ob prejemu izračuna boste ugotovili tudi, ali ste pametno uveljavljali davčne olajšave za vzdrževane družinske člane. Vam je bil pri odločitvi v pomoč naš kalkulator za izračun vpliva olajšav na dohodnino? Ne pozabite: tudi podjetnik, ki ima popoldanski s.p., lahko uveljavi olajšave (tudi če ima status normiranca).

Ste sveži normiranec in niste povsem prepričani kakšne so vaše obveznosti?

V letu 2018 nas čakata le še dva pomembna datuma, povezana z dohodnino 2017. O vseh rokih, ki jih morate upoštevati,  smo že pisali. Naročite se na naše novice, da ne boste zamudili pomembnih rokov.

Dohodnina – plačilo na obroke

Je doplačilo z imenom dohodnina 2017 za vas nočna mora? Lahko ga plačate na več obrokov. Najbolj enostavno je plačilo na tri obroke. Do obročnega odplačevanja davka v treh mesečnih obrokih so upravičene le fizične osebe, in sicer za davek, ki se ne nanaša na opravljanje dejavnosti. Za obročno plačilo je potrebno vložiti obrazec Vloga za obročno plačilo davka fizične osebe v največ treh mesečnih obrokih. Za odobritev obročnega odplačevanja davka v treh delih ni potrebno izpolnjevanje nikakršnih kriterijev. Prav tako ni odvisna od socialnega položaja davčnega zavezanca.

Odpis dohodnine za socialno ogrožene

Fizičnim osebam se lahko odobri odpis, delni odpis, odlog ali obročno plačilo davka ob pogoju, da bi bilo s plačilom davka ogroženo preživljanje davčnega zavezanca in njegovih družinskih članov. Dovoli se lahko odpis, delni odpis, odlog plačila davka za čas do dveh let ali plačilo davka v največ 24 mesečnih obrokih. Do odpisa, delnega odpisa, odloga ali obročnega odplačevanja davka so upravičene le fizične osebe. Izjema velja za samostojne podjetnike in posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost, saj gre za davek, ki ne izhaja iz naslova opravljanja dejavnosti (vključno z poračunom dohodnine na letni ravni). V postopku se ugotavlja ogroženost preživljanja davčnega zavezanca in njegovih družinskih članov, ki z njim živijo v skupnem gospodinjstvu, in sicer na osnovi njihovih dohodkov, prihrankov, premoženjskega stanja ter socialnih razmer in zdravstvenega stanja.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Davčni organ dovoli plačilo davka v največ 12 mesečnih obrokih ali dovoli odlog za največ 12 mesecev, če vlagatelj predloži ustrezen instrument zavarovanja ali dovoli vknjižbo zastavne pravice v ustrezen register.

Nekateri dohodki so oproščeni plačila dohodnine, na primer otroški dodatek in denarna pomoč za brezposelnost. Dohodki iz kmetijske in gozdarske dejavnosti pa so obdavčeni drugače.

Če imate glede dohodninske odločbe ali pritožbe kakršno koli vprašanje, vam v podjetju Data nudimo tako davčno svetovanje, kot tudi pravno svetovanje.

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja