Go to Top

Anonimna prijava kršitev delovnopravne zakonodaje

Delavec lahko kršitve delovnopravne zakonodaje prijavi Inšpektoratu Republike Slovenije za delo. Pri tem mora biti pozoren, da navede čim več podatkov, ki jih bodo lahko pri svojem delu uporabili inšpektorji. Pri prijavi kršitve pa ni nujno, da se delavec razkrije, saj je namreč možna tudi anonimna prijava.

izobraževanje

Funkcije za podjetnike

Kakšne so obveznosti podjetnika, ko se odloči za iskanje novih sodelavcev?

Več informacij

Podjetniki, ne spreglejte novosti, ki jih prinaša prenovljena delovnopravna zakonodaja. Inšpektorji bodo namreč dobili nova pooblastila. Vse informacije glede zaposlovanja novih delavcev pa sicer lahko dobite na brezplačnih izobraževanjih Funkcije za podjetnike in Podjetnik sem – kaj pa zdaj?.

Prijava na izobraževanje

Delavci lahko kršitve prijavijo na območnih enotah

Po Zakonu o inšpekciji dela (ZID-1) nadzor nad izvajanjem delovnopravne zakonodaje opravlja Inšpektorat Republike Slovenije za delo. Ta je torej tudi pravi naslov za vse prijave morebitnih kršitev z omenjenega področja. Delavci prijavo lahko oddajo na vseh petih območnih enotah inšpektorata, in sicer glede na sedež delodajalca.

Prijava je lahko pisna (po navadni ali po elektronski pošti: gp.irsd@gov.si) ali ustna (osebno v času uradnih ur na pristojni območno enoto inšpektorata). Na spletni strani inšpektorata so na voljo tudi obrazci, na podlagi katerih se navadna ali elektronska prijava odda. To olajša delo tako prijaviteljem kot inšpektorjem.

Anonimna prijava, kot tudi tista z navedbo kontaktnih podatkov prijavitelja, mora vsebovati čim več podatkov. Na inšpektoratu prijavitelje zato pozivajo, da pri prijavi:

  1. navedejo čim več podatkov o kršitelju (navadno je to delodajalec, zato navedite polno ime podjetja, sedež (naslov, pošto in kraj) pravne osebe oziroma ime in priimek, če je delodajalec samostojni podjetnik posameznik, posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, ali fizična oseba ter njihov sedež dejavnosti oziroma prebivališče fizične osebe),
  2. na kratko opišejo kršitve (podatki o vrsti kršitve ter datumu in kraju kršitve),
  3. priložijo morebitna dokazila, ki kažejo na sum storitve kršitve (na primer fotografije, listine, podatke o pričah, delavcih, katerim so kršene konkretne pravice ipd.); dokazila je mogoče pripeti tudi elektronsko pri oddaji prijave s pomočjo spletnega obrazca.

Delovni inšpektorji sicer vsako leto ugotovijo več kršitev, čeprav opravijo manj nadzorov. Leta 2016 se je tako število kršitev povzpelo že na 33.360, inšpektorji pa so opravili nekaj manj kot 15.000 pregledov. Če na delovnopravnem področju potrebujete kakovosten pravni nasvet, vam v podjetju Data nudimo pravno svetovanje.

Možna je tudi anonimna prijava delodajalca

anonimna prijavaInšpektor v nobenem primeru ne sme razkriti, kdo je prijavitelj. V skladu z Zakonom o inšpekcijskem nadzoru (ZIN) je namreč dolžan varovati tajnost vira prijave in vira drugih informacij, na podlagi katerih opravlja nadzor. To pomeni, da podatkov o prijavitelju ne sme posredovati niti inšpekcijskemu zavezancu (delodajalcu).

Kljub temu številni delavci, v skrbi za svojo prihodnost, ne upajo prijaviti kršitev svojih delodajalcev. V tem primeru imajo možnost anonimne prijave, ki pa mora biti kar se da natančna.

Kot pojasnjujejo na Inšpektoratu za delo, anonimna prijava pomeni oteženo preiskovanje opisane kršitve in naknadno pridobivanje podatkov. Prav tako inšpektorat anonimnih prijaviteljev ne more seznaniti s svojimi ugotovitvami in ukrepi. Lahko pa prijavitelj, četudi je podal prijavo anonimno, izrecno zahteva, da ga inšpektorat seznani z izrečenimi ukrepi (24. člen ZIN). To se zgodi šele po končanem postopku, prijavitelj pa mora za ta namen navesti ime, priimek in poštni naslov.

Prednostna obravnava prijav

Inšpektorat prednostno obravnava tiste prijave, iz katerih nedvoumno izhaja verjetnost, da:

  • bodo izpolnjeni pogoji za izdajo prepovedne odločbe iz 19. člena ZID-1 (prepoved opravljanja dela delavcev ali delovnega procesa);
  • gre za kršitev pravic večjega števila delavcev pri zavezancu na podlagi predpisov, za nadzor nad katerimi je pristojen inšpektorat.

Komentarjev (3)

  • Jože Svoljšak 7. Novembra 2017 - 9:56 Odgovori

    Pozdravljeni! Zanima me na kateri naslov ali mail pa se lahko pošlje prijave delodajalca ?? Namreč na Pošti Slovenije je tega kar precej! Hvala in lep pozdrav Jože

    • Manca Borko Grimšič 9. Novembra 2017 - 10:03 Odgovori

      Pozdravljeni, kontakt inšpektorata za delo boste našli na njihovi spletni strani. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Dana vrtaric 15. Januarja 2018 - 12:34 Odgovori

    Dober dan…kako da jez prijavim nekoga ko ima veze.oz.nad seboj ima davcnu in policijo …kradu…ukvarjaju se vsem to po meni kriminalom…kome da jez kaj prijavim!!!!!…vec tri leta lepo zivijo na racun umazanega dela..lj.p.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja