Go to Top

Denarno nadomestilo za brezposelnost – kdaj vam (ne) pripada?

Denarno nadomestilo za brezposelnost

Denarno nadomestilo za brezposelnost vam pripada, če ste ostali brez službe oz. ste izgubili plačo oz. dohodek iz samozaposlitve. A to vam ne pripada v vseh primerih. Potrebno je izpolnjevati zakonsko določene pogoje. Kateri so ti pogoji? Kdo lahko pridobi denarno nadomestilo za brezposelnost? Kako? Če slučajno potrebujete nasvet pravnih svetovalcev, jih imamo v našem podjetju! Na voljo so vam na področjih delovnega, obligacijskega ter gospodarskega prava. Za termin plačljivega svetovanja se lahko naročite na 01/600-1530 ali pa nam pišete na  data@data.si.

Informativni izračun plače

Denarno nadomestilo za brezposelnost ureja ZUTD, komu pripada?

V zakonu o urejanju trga dela je določeno, kdaj osebi pripada denarno nadomestilo za brezposelnost. Prav tako je opredeljen znesek in čas trajanja prejemanja denarnega nadomestila za brezposelnost. Denarno nadomestilo za brezposelnost vam pripada:

  • Če ste bili pred nastankom brezposelnosti zavarovani za brezposelnost najmanj 10 mesecev v zadnjih 24 mesecih;
  • Če ste mlajši od 30 let ter ste bili pred nastankom brezposelnosti zavarovani najmanj 6 mesecev v zadnjih 24 mesecih;
  • Če so bili plačani prispevki za zavarovanje za primer brezposelnosti (izjema so osebe, ki so bile v zavarovanje vključene na podlagi delovnega razmerja, delodajalec kot zavezanec za plačilo pa prispevkov ni plačal);
  • Če ste brezposelni ter delovno razmerje ni prenehalo po vaši krivdi ali volji ter izpolnjujete druge pogoje, ki so določeni z zakonom ter
  • se prijavite pri zavodu za zaposlovanje ter vložite zahtevo za uveljavitev pravice do denarnega nadomestila v 30 dneh po prenehanju zavarovanja.

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

pravno svetovanje

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Kako pridobite denarno nadomestilo za brezposelnost?

Za denarno nadomestilo za brezposelnost morate vložiti zahtevek pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje. Zahtevek lahko oddate elektronsko, po pošti ali osebno pri območni službi. Zahtevku je potrebno priložiti pogodbo oz. pogodbe o zaposlitvi in morebitna dodatna dokazila. Podrobnejše informacije lahko preverite na spletni strani Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Do kdaj morate oddati vlogo za denarno nadomestilo za brezposelnost?

Denarno nadomestilo vam v celoti pripada z naslednjim dnem po prenehanju obveznega zavarovanja. In sicer, če se v 30 dneh po prenehanju zavarovanja prijavite pri Zavodu ter vložite zahtevek za uveljavitev pravice do denarnega nadomestila.

Preberite tudi – Koliko bo znašala minimalna plača v 2022?

Koliko časa lahko prejemate denarno nadomestilo za brezposelnost?

Koliko časa prejemate denarno nadomestilo za brezposelnost je odvisno od zavarovalne dobe. In sicer velja:

  • 2 meseca, če ste mlajši od 30 let ter se bili pred nastankom brezposelnosti zavarovani najmanj 6 mesecev v zadnjih dveh letih;
  • 3 mesece, če ste bili zavarovani od 10 mesecev do 5 let;
  • 6 mesecev, če ste bili zavarovani od 5 do 15 let;
  • 9 mesecev, če ste bili zavarovani od 15 do 25 let;
  • 12 mesecev, če ste bili zavarovani več kot 25 let;
  • 19 mesecev, če ste starejši od 53 let in ste bili zavarovani več kot 25 let;
  • 25 mesecev, če ste starejši od 58 let ter ste bili zavarovani več kot 28 let.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Kolikšno je denarno nadomestilo za brezposelnost?

Višina denarnega nadomestila je odvisna od povprečne mesečne plače, ki ste jo prejeli v obdobju 8 mesecev (mlajši od 30 let pa v obdobju 5 mesecev) pred mesecem nastanka brezposelnosti. Prve tri mesece vam pripada 80 % povprečne plače, v naslednjih devetih mesecih pa 60 %. Po izteku enega leta pa vam pripada 50 % vaše povprečne plače. Za dodatne informacije glede nadomestila za brezposelnost se lahko obrnete na ZRSZ.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja