Go to Top

Popoldanski s. p. in zaposlitev delavca

Še vedno vas zelo zanima vprašanje, kako pri popoldanskem s. p. poteka zaposlitev delavca in če je le ta sploh mogoča. Naš odgovor je, da je. Razlog je preprost. Berite dalje.

izobraževanje

E-urejanje socialnih zavarovanj: M obrazci

Novega delavca lahko ob zaposlitvi v socialna zavarovanja prijavite tudi kar iz vaše pisarne! Že veste, kako?

Več informacij

Tako popoldanski kot t. i. redni s. p. se po svoji obliki samozaposlitve pravzaprav ne razlikujeta. V obeh primerih ste samostojni podjetnik, vpisani v Poslovni register Slovenije, med tema dvema oblikama samozaposlitve pa lahko tudi prehajate.

Prijava na izobraževanje

zaposlitev delavcaV obeh primerih ste fizična oseba z registrirano dejavnostjo in za obe obliki veljajo isto pogoji poslovanja. Tako popoldanski kot redni s. p. lahko opravljata različne dejavnosti, nista omejeni z zaslužkom, pomaga jima lahko družinski član (v okviru kratkotrajnega dela), obe obliki samozaposlitve pa lahko tudi izvedeta zaposlitev delavca oziroma več njih za določen ali nedoločen čas oziroma krajši delovni čas.

Želite, da vam izračunamo, kaj se vam v vašem primeru najbolj izplača? Rezervirajte si svoj termin!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Razlika med popoldanskim s. p. in rednim s. p. je, kot smo v DATINIH prispevkih že večkrat omenili, je višina plačevanja prispevkov. Redni s. p. bo sam plačeval prispevke za socialno varnost, ki znašajo 341,20 evra mesečno, popoldanskemu s. p. pa bo prispevke plačeval delodajalec, pri katerem je ta zaposlen za polni delovni čas. Predpogoj za odprtje popoldanskega s. p. je namreč ta, da je oseba, ki popoldanski s. p. želi odpreti, zaposlena za polni delovni čas, torej za 40 ur tedensko. V tem primeru za popoldanski s. p. plačuje pavšalni prispevek, ki znaša 65,10 evra mesečno.

Prijava na izobraževanje

Postopek prijave zavarovanja delavca v vaš popoldanski s. p.

Podjetnik na VEM točko DATA prinese podpisano pogodbo o zaposlitvi in podatek, kaj je po izobrazbi njegov bodoči zaposleni. Na DATI nato izpolnimo prijavo v zavarovanje (M1 obrazec), podjetnik podpiše vlogo in v nekaj dneh s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) po pošti na naslov podjetja dobi Potrdilo o prijavi v zavarovanje delavca. Kopijo potrdila izroči delavcu, en izvod računovodji, original pa hrani v kadrovski mapi delavca. Pred nastopom dela pa delavca pošlje še na usposabljanje iz varstva pri delu in na zdravniški pregled. Več si lahko preberete tudi v prispevku Zaposlitev novega delavca: za kaj vse mora ob tem poskrbeti delodajalec?

Še vedno vas zanima, kako pri popoldanskem s. p. poteka zaposlitev delavca in če je le ta sploh mogoča.

Klikni in deli

Morda vas zanima tudi:

Si želite odpreti samostojno podjetje? Nikar ne oklevajte, pridite na DATO! Še pred tem pa si rezervirajte svoj termin z našim strokovnjakom na data@data.si oziroma na 01 600 1530.

Pripravili: Bogdana Rejc in Monika Kern, Data d. o. o.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja