Go to Top

Decembrsko vzdušje in davčno potrjevanje računov

Že naslednji teden bodo lahko prvi ponudniki blaga in storitev preizkusili delovanje sistema za davčno potrjevanje računov.

davčno potrjevanje računov

S 1. decembrom 2015 se bo začelo neobvezno, preizkusno obdobje uporabe davčnih blagajn. Potrošniki bodo vedeli, da ponudnik blaga in storitev že uporablja davčno blagajno, če bo že imel na računu izpisano QR kodo in EOR številko – oboje bo pomenilo, da je tak račun že potrjen na davčni upravi.

Finančna uprava RS želi z naslednjim torkom poskusno vpeljati nov način izdajanja računov, saj bo tako po njihovem mnenju prehod na ta sistem za zavezance bistveno lažji. Vsi zavezanci pa bodo morali davčne blagajne obvezno uporabljati od 2. januarja 2016.

Za davčno potrjevanje računov nujen prevzem digitalnih potrdil

Na podlagi Zakona o davčnem potrjevanju računov bodo morali zavezanci pri Fursu potrditi vse račune za dobave blaga in storitev, ki bodo plačani z gotovino ali z gotovini enakovrednimi sredstvi (plačilnimi in kreditnimi karticami, ipd.). Do uporabe davčnih blagajn morajo zavezanci pridobiti namensko digitalno potrdilo, več o pridobivanju si lahko preberete tukaj.

Zavezanci morajo izpolniti še nekatere druge zahteve iz zakona; o njih smo že pisali v prispevku Ste pripravljeni na davčno potrjevanje računov?

Vsako uro več zavezancev prevzema potrdila

Koliko ljudi bo začelo že v torek preizkušati davčno potrjevanje računov, na Fursu še ne vedo: »Do danes je 4.161 različnih zavezancev prevzelo 4.828 namenskih digitalnih potrdil.«  Vseh zavezancev, ki bodo morali po novem letu uporabljati davčne blagajne je nekaj manj kot 80.000. Na finančni upravi so pojasnili tudi, da točnega števila zavezancev, ki so do sedaj že prevzeli namenska digitalna potrdila, ne morejo dati, saj, da jih »je vsak dan 100 ali 200 več«.

izobraževanje

Davčne blagajne

Ali ste se že seznanili z vsemi obveznostmi, ki čakajo zavezance za davčno potrjevanje računov? Z vsemi podrobnostmi uvedbe davčnih blagajn vas seznanimo v uri in pol.

Več informacij

Na Fursu priporočajo, da davčne blagajne zavezanci že začnejo preizkušati, saj bo po njihovi oceni navajanje nanje veliko uspešnejše. Zavezanci pa se lahko sami odločijo, kdaj bodo blagajne začeli uporabljati – ali bo to v torek oziroma že v preizkusnem obdobju ali pa šele 2. januarja 2016, ko bo uporaba obvezna za vse.

Davčne blagajne bo moralo uporabljati okoli 80.000 podjetij in podjetnikov.

Klikni in deli

Kot so nam povedali na Fursu, ostaja časovnica uvajanja nespremenjena: »Tehnična podpora za delovanje davčnih blagajn je pripravljena, neobvezna vključitev v sistem davčnega potrjevanja računov bo možna od 1. decembra 2015.«

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja