Go to Top

Poenostavitev sistema plačevanja davkov podjetjem prihranila milijone

Poenostavitev sistema plačevanja davkov so mikro podjetjem prihranila 3,9 milijona EUR, malim, srednjim in velikim podjetjem pa 1,1 milijona EUR.

Tax-on-lawsuit-damagesPoenostavitev sistema plačevanja davkov in drugih obveznih prispevkov je bil ukrep, ki se izvajal v imenu zmanjšanja administrativnih ovir tekom leta 2012, dokončno pa je bil realiziran leta 2013. V ospredju bilo zmanjšanje števila plačilnih nalogov in zmanjšanje števila podračunov.

Na vzorcu 60 podjetij so analizirali, da so s tem mikro podjetja prihranila 3,9 milijona EUR, mala, srednja in velika podjetja pa 1,1 milijona EUR. Skupni prihranki tako znašajo 5 milijonov EUR.

Napredek pri plačevanju davkov

Svetovna banka v poročilu »Doing Business« tudi poroča, da je Slovenija napredovala pri plačevanju davkov. Iz leta 2012 v leto 2013 smo napredovali za 26 mest, za leto 2014 pa napovedujejo poskok za 9 mest.

Še vedno manj pobranih davkov

Davčna uprava RS pa poroča, da so v letu 2013 pobrali 5 odstotkov manj davkov kot v letu 2012 in tudi manj od načrtovanih. Manj pobranih davkov pripisujejo zmanjšani gospodarski aktivnosti, še posebej na račun dohodkov pravnih oseb, ter znižani davčni stopnji na dohodek pravnih oseb (17 odstotkov). Več davkov pa je Durs pobral za blago in storitve, to pa predvsem zaradi višje stopnje DDV.

Pripravila M. Guček

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb [hr]

 

Kategorije Davki Podjetništvo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja