Go to Top

2. maj – Praznik dela

Praznik dela je mednarodni praznik dela, ki ga 1. maja vsako leto praznujemo v Sloveniji ter v številnih drugih državah. Poleg 1. maja, ko je v Sloveniji praznik dela, je dela prost dan tudi 2. maj. Dvodnevno praznovanje praznika dela je slovenska posebnost, saj je v drugih državah EU mogoče opaziti, da je dela prost samo prvi maj. 2. maj je dela prost dan tudi v Srbiji in Bosni in Hercegovini. Na praznik dela se pogosto omenja tudi kršenje pravic delavcev. Če potrebujete nasvet s področja delovnega prava, se lahko obrnete na naše pravne strokovnjake.

Informativni izračun dohodnine

Večina ljudi prost dan izkoristi za počitek, branje ali pa sprostitev v naravi, v družbi prijateljev in družine. Nekateri pa se raje odpravijo na izlet ali po nakupih v sosednje države. Sosednje države, to je Italija, Avstrija, Madžarska in Hrvaška, drugega maja ne praznujejo in se ne šteje za dela prost dan.

>>> Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili pomembnih novosti s področja podjetništva.

Delo na praznik dela

Nekateri pa morajo na dela proste dneve tudi delati. Če morate delati na praznik dela ali katerikoli drugi dela prost dan, ste upravičeni do dodatka za delo med prazniki. Dodatek za delo med prazniki je obvezen dodatek, ki izhaja iz razporeditve delovnega časa. Dodatek se obračunavajo le za čas, ko delavec dela v pogojih, zaradi katerih mu dodatek pripada. Delodajalce namreč tako Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) kot tudi Zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV) zavezujeta k ustreznemu vodenju nekaterih evidenc. Med te spada tudi evidenca o izrabi delovnega časa zaposlenih.

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Potrebno je, da delodajalec vodi evidenco dela, iz katere je jasno razvidno, kdaj delavec opravlja delo.

Preostali prosti dnevi v letu 2019:

Kateri so še dela prosti dnevi v Sloveniji v letu 2019 smo že pisal.

Dela prosti dnevi v letu 2019 so še:

25. junij 2019 (torek) – DAN DRŽAVNOSTI
15. avgust 2019 (četrtek) – MARIJINO VNEBOVZETJE
31. oktober 2019 (četrtek) – DAN REFORMACIJE
1. november 2019 (petek) – DAN SPOMINA NA MRTVE
25. december 2019 (sreda) – BOŽIČ
26. december 2019 (četrtek) – DAN SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI

Pravni nasvet

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Sloveniji so predpisani z Zakonom o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji.

Potrebujete pravni nasvet ali pregled pogodbe o zaposlitvi? Pokličite na 01 6001 528 ali pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja