Go to Top

17. marec je Dan svetega Patrika – ta praznik ima veliko tradicij in veliko jih je povezanih s podjetništvom

Ker 17. marca goduje Patricij oz. se na Irskem in tudi drugod praznuje Dan svetega Patrika, Vam bomo predstavili dejavnosti, ki so nekako v povezavi s tem praznikom. Veliko ljudi je sicer napak prepričanih, da se ta praznik praznuje samo na Irskem, saj se praznovanja dogajajo tudi v Združenem Kraljestvu, ZDA, Rusiji, Malti, Škotski, Švici, celo Japonskem, Koreji in Maleziji, ter najbolj presenetljivo tudi ponekod v Bosni in Hercegovini!

Dan svetega Patrika ima izredno pestro zgodovino in simboliko in zato so barviti tudi običaji povezani s praznovanjem. Veliko je alkoholnih pijač seveda simboličnih deteljic, okraskov, dekoracij in priboljškov s praznično tematiko.

Ustanovitev podjetja

Če ste obupali nad škratom z loncem zlata.. nikar ne obupajte…

Za Dan svetega Patrika je nujno nositi zelena oblačila. Po irski folklori naj bi majhen bradat škrat, zle narave, ki popravlja čevlje in skriva zlato na drugi strani mavrice, za svojo svobodo celo izpolnjeval tri želje. Četudi ste morda obupali nad skritim zakladom kujavega škrata, imamo pri Dati še eno opcijo za Vas – pri nas lahko brezplačno registrirate podjetje!

V kolikor še tuhtate s čim bi se radi ukvarjali ali bi radi sodelovali v praznovanju Dne svetega Patrika, potem imamo nekaj predlogov podjetniških idej za Vas…

Pravni nasvet

Dan svetega Patrika in gojenje detelj

Poleg številnih parad in povork po večjih svetovnih mestih, je Dan svetega Patrika znan po simboliki deteljice. Tradicija izvira iz daljnega leta 1901, ko je žena kralja Edvarda VII. skledo deteljic prezentirala Irski gardi. Deteljica naj bi bila simbol svete trojice in se na ta praznik tradicionalno podari.

Gojenje detelje v katerekoli namene, se lahko izvaja z registriranim statusom samostojnega podjetnika in ne samo z registriranim statusom kmeta. Za registracijo podjetja za opravljanje te dejavnosti potrebujete vpisati podjetje v register podjetij in to z dejavnostjo »Pridelovanje cvetja in drugih enoletnih rastlin« (SKD 01.190). Ta dejavnost načeloma ni regulirana in ne potrebuje izpolnjevanje posebnih pogojev, razen če se boste ukvarjali s pridelavo, pripravo za trg ali trženjem in prodajo semenskega materiala. V tem primeru se boste morali vpisati v register, ki ga vodi Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), kot to zahteva Zakon o semenskem materialu kmetijskih rastlin. Pridelovalci razmnoževalnega materiala določenih rastlin se morajo vpisati v t.i. FITO register, ki ga tudi vodi UVHVVR, kakor to zahteva Zakon o zdravstvenem varstvu rastlin.

Informativni izračun plače

Irski viski, temno pivo in jabolčnik

Po tradiciji je deteljica na ta dan položena na dno kozarca, ki je napolnjen s viskijem, pivom ali jabolčnikom. Ko je pijača popita, se lahko deteljico pogoltne ali vrže čez ramo za srečo.

Irski viski izvira seveda le na Irskem in bi ga bilo potrebno uvoziti in za to boste morali registrirati podjetje z dejavnostjo »Trgovina na debelo s pijačami« (SKD 46.340) ali »Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah s pijačami« (SKD 47.250).

Želite odpreti s.p. ali d.o.o.? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 ali zahtevajte ponudbo!

Veliko smo tudi že pisali o majhnih domačih pivovarnah. Gre za registracijo dejavnosti  »Proizvodnja piva« (SKD 11.050). Tudi pivovarno je potrebno prijaviti pri uradu UVHVVR. Potrebno je ustrezati vsem predpisanim pogojem za živilsko industrijo in izpolnjevati pogoje, ki jih določa Pravilnik o kakovosti piva. Prostoru, kjer boste imeli obrat, bo potrebno urediti spremembo namembnosti prostora in urediti vodno pravico na podlagi vodnega dovoljenja, ki ga izda Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO).

Če se boste ukvarjali s »Proizvodnja sadnih vin in podobnih fermentiranih pijač« (SKD 11.030), pa bo lahko Vaš cenjen proizvod bodisi jabolčnik, hruškovec, medica, prošek ali druga nežgana fermentirana pijača. Za to se je tudi potrebno prijaviti v register pri UVHVVR.

Pri tem morate biti pozorni na prepovedi prodaje alkoholnih izdelkov, kot jih omejuje Zakon o omejevanju porabe alkohola (ZOPA).

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja