Go to Top

Podjetniki gostinci in postrežnina vode – jo zaračunavate?

Podjetniki gostinci – tudi v vašem gostinskem lokalu zaračunavate postrežnino vode za vodo iz pipe? Na ZPS opozarjajo, da mora biti zaračunavanje vode iz pipe jasno opredeljeno v meniju. V javni obravnavi novega Zakona o gostinstvu je sicer navedeno, da morajo gostinski obrati, priključeni na javno vodovodno omrežje, nuditi pitno vodo iz pipe, vendar predlog zakona v trenutni obliki dovoljuje tudi zaračunavanje. Tudi vi razmišljate, da bi se podali v gostinske vode? Za odprtje podjetja se oglasite na DATA točki. Za termin registracije nas pokličite na 01/600 15 30 ali nam pišite na data@data.si.

Izračun plače

Podjetniki gostinci in aktualne teme v gostinstvu – napitnine, postrežnina vode

O napitninah v gostinstvu smo že pisali. Več si preberite tukaj. Trenutno pa je v javni obravnavi tema postrežnine vode, ki jo je sprožila Zveza potrošnikov Slovenije. Potrošniki namreč vse pogosteje omenjajo, da je dostop do brezplačne vode okrnjen. Pojavlja se potreba po zakonski ureditvi dostopa do brezplačne vode iz pipe v restavracijah in zdraviliščih. Gostinci na eni strani izpostavljajo stroške postrežnine vode, kot so pomivanje, poliranje, voda, uporaba pomivalnega stroja, transport, nakup kozarcev in plače zaposlenih, na drugi strani pa so potrošniki, ki pričakujejo ukrepanje v zvezi s preprečitvijo zaračunavanja vode iz pipe v gostinskih obratih.

Termin za registacijo podjetja

Ustanovitev podjetja

Vse o normiranem s.p.

Podjetniki gostinci – evropski primeri in zakonodaja

Kljub temu, da je bila na temo postrežnina vode, leta 2020 izdana Direktiva EU 2020/2184 o kakovosti vode za prehrano ljudi, le-ta vseeno dopušča nizko pristojbino za stranke restavracij, menz in cateringa. Tudi odnos držav EU se razlikuje glede na članice. Italijani so, npr. največji porabniki predpakirane vode, medtem ko je Francija januarja 2022 uvedla pravico do brezplačne pitne vode v gostinskih lokalih. Gostinci podjetniki, bodite pozorni na to, da Zveza potrošnikov Slovenije opozarja, da mora biti zaračunavanje vode iz pipe in/ali pogrinjek, jasno opredeljeni v meniju.

Prispevki za s.p. za 2024

Podjetniki gostinci – zavzemanje za trajnostni pristop v Sloveniji

Slovenski potrošniki se zavzemajo za dostop do brezplačne pitne vode in to postaja vedno bolj pereča tema, kljub temu, da je v preteklosti že bila predmet (javnih) obravnav. Zbornica komunalnega gospodarstva Slovenije je npr. ustvarila certifikat »Voda iz pipe«. V javni obravnavi novega Zakona o gostinstvu, zaključene 17. junija 2024, je navedeno, da morajo gostinski obrati, priključeni na javno vodovodno omrežje, nuditi pitno vodo iz pipe, vendar predlog zakona določa, da jo lahko tudi zaračunajo.

Prispevki za popoldanski s.p. za 2024

Podjetniki gostinci – kaj sledi?

Zveza potrošnikov Slovenije poziva vlado, da k regulaciji dejavnosti gostinskih obratov in zagotovi brezplačen dostop do vode. Saj bo v nasprotnem vsakdo določal cene po svoji želji. Jasna opredelitev postrežnine vode je ključnega pomena za zadovoljstvo gostov.

Računovodski servis

Podjetniki gostinci in poletna sezona

Poletna sezona prinaša povečan obisk gostinskih obratov, kjer neurejeno področje postrežnine vode postaja vse bolj aktualna tema. Gostinci podjetniki na drugi strani pa se soočajo z izzivom uravnavanja stroškov postrežnine vode in pričakovanjem potrošnikov po brezplačni vodi. Jasna in transparentna ureditev vprašanja postrežnine vode lahko izboljša zadovoljstvo gostov in ohranja trajnostni pristop v gostinstvu.

Razmišljate o odprtju podjetja? Pokličite nas na 01/600 15 30 ali nam pišite na data@data.si.

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja