Go to Top

Napitnine – kaj se zgodi z napitnino, ki jo pustite v gostinskem lokalu?

Napitnine – kaj se zgodi z napitnino, ki jo pustite v gostinskem lokalu? Poletni čas je sinonim za sproščeno vzdušje, uživanje na terasah in seveda napitnine. V tem času večina lokalov zaračunava napitnine kot del svojih storitev. Vendar pa je pomembno, da razumemo različne vrste napitnin in zakaj je ključno, da jih računovodstvo ustrezno knjiži. Potrebujete pomoč pri vodenju računovodstva in spremljanju aktualne davčne zakonodaje? Pokličite nas na 01/600 15 30 ali nam pišite na data@data.si.

Izračun plače

Napitnine – poletni čas

Poletni čas prinaša povečan obisk lokalov in restavracij. Lastniki lokalov pogosto zaračunavajo napitnine za zagotavljanje kakovostne postrežbe. Gostje pričakujejo prijaznost, hitrost in pozornost, kar pomeni, da napitnine postanejo ključni del nagrajevanja osebja. Kadar je napitnina vključene na računu, je pomembno, da se gostje tega zavedajo, saj to vpliva na njihove odločitve glede dodatnega nagrajevanja.

Termin za registacijo podjetja

Potrebujete zanesljivo računoovodjo?Normiranem sp – kaj morate vedeti?

Napitnine – vrste napitnin

Obstaja več vrst napitnin, ki jih lokali lahko zaračunavajo:

  1. Storitvene napitnine – te so pogosto vključene v končni račun in predstavljajo odstotek celotnega zneska.
  2. Dobrovoljne napitnine – gostje jih prostovoljno pustijo kot znak zadovoljstva s storitvijo.
  3. Fiksne napitnine – vnaprej določene napitnine, ki jih lokali zahtevajo za večje skupine ali posebne dogodke.

Interni akti podjetja

Napitnine – kako je z zakonodajo?

Nedavno je FURS dopolnil preteklo pojasnilo o napitnini. Po novem pojasnilu napitnina, ki jo prejme natakar ali kuhar in je namenjena le njim, ni predmet obdavčitve, če lastnik lokala nima dostopa do nje. Če pa lastnik lokala zadrži napitnino in jo deli med osebje ali ne, je ta predmet obdavčitve.

Novo pojasnilo vključuje tudi obravnavo negotovinskih napitnin. Napitnine, plačana z bančno kartico, predstavlja obdavčen prihodek gostinca, razen če pogodbeni dogovor določa, da napitnine pripadajo neposredno zaposlenim. Ta dogovor mora biti verodostojno dokumentiran in evidentiran v poslovnih knjigah. Pojasnilo vsebuje tudi napotke o obravnavi kartične provizije.

Računovodski servis

Napitnine – doslednost pri knjiženju

Pravilno knjiženje napitnin je za računovodstvo ključnega pomena. Vsaka vrsta napitnine mora biti natančno evidentirana, saj to vpliva na davčne obveznosti in zakonitost poslovanja. Računovodstvo mora ločeno obravnavati storitvene napitnine, ki so del računa, in dobrovoljne napitnine, ki jih gostje puščajo prostovoljno. Fiksne napitnine morajo biti prav tako ustrezno dokumentirane, da se preprečijo morebitne nepravilnosti.

Napitnine igrajo ključno vlogo pri nagrajevanju gostinske postrežbe, zato je pomembno, da se zavedamo različnih vrst napitnin in kako te vplivajo na računovodstvo. Pravilno knjiženje napitnin zagotavlja transparentnost in zakonitost poslovanja, hkrati pa omogoča gostom, da ustrezno nagradijo kakovostno storitev.

Razmišljajte o odprtju podjetja? Za rezervacijo termina za registracijo nas pokličite na 01/600 15 30 ali nam pišite na data@data.si.

Prijavite se na e-novice