Go to Top

Sp v doo – kako se lahko to stori? Katere možnosti obstajajo?

Sp v doo – katere so možne variante?

Sp v doo – je to mogoče, nas sprašujete podjetniki, ki razmišljate, da bi status samostojnega podjetnika spremenili v poslovanje z družbo z omejeno odgovornostjo (doo). Kakšne možnosti imate v tem primeru in kdo vam lahko opravi statusno spremembo? V kolikor bi radi na novo ustanovili podjetje (s.p. ali d.o.o.), pokličite na 01/600-1530 oz. rezervirajte termin za registracijo podjetja prek našega spletnega obrazca!

Ustanovitev d.o.o.

Sp v doo – pred statusnim preoblikovanjem se posvetujte z računovodjo, davčnim ali pravnim svetovalcem

Če razmišljate, da obstajajo razlogi za spremembo sp v doo, se je pred postopkom dobro posvetovati računovodjem ali z davčnim in pravnim svetovalcem. Se je povečal obseg poslovanja sp in so večji prihodki in dobiček, ki vas uvršča v višji dohodninski razred?  Plačujete več davka kot bi ga, če bi registrirali doo, kjer je dobiček obdavčen z 19 odstotki? Pričakujete širjenje poslovanja in boste zaposlovali delavce? Se širite na tuje trge? Se boste z večjo odgovornostjo pri širjenju poslovanja počutili bolj varne, če poslujete z doo? To je le nekaj razlogov, ki podjetnike vodijo do odločitve, da registrirajo doo.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Sp v doo – lahko zaprete sp in registrirate doo na DATA točki!

Podjetniki, ki se odločijo zapreti sp postopek lahko opravijo na DATA točki, hkrati pa že lahko začnejo z registracijo doo. Sp je zaprt čez tri dni od dneva opravljanja postopka na DATA točki. Hkrati s postopkom izbrisa sp iz registra podjetij, referent pripravi tudi odjavo iz zavarovanja samostojnega podjetnika. V roku dveh mesecev je potrebno na FURS oddati zaključno bilanco ob zaprtju sp. Postopek je enostaven, zato se marsikateri podjetnik na DATA točki dogovori, da bo hkrati z zaprtjem sp, opravil še postopek registracije doo. Kot zanimivost lahko povemo, da je pri takem postopku najpogostejše vprašanje podjetnika ali lahko obdrži isto imaginarno ime firme, ki ga je imel kot sp tudi za doo, ki ga ustanavlja. Lahko ga obdrži.

Preberite tudi – Nadomestilo za malico, koliko vam pripada?

podjetniško svetovanje

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Sp v doo – lahko ste sp in hkrati registrirate doo

Nekateri podjetniki želijo ostati zavarovani kot sp, zato se za postopek izbrisa sp ne odločijo, ampak le opravijo registracijo doo na DATA točki. Največkrat pri taki odločitvi tudi ločijo dejavnosti, ki jih želijo opravljati kot sp oziroma kot doo. Če na primer sp proizvaja določene izdelke, pusti dejavnosti proizvodnje na sp. Dejavnosti prodaje, marketinga in distribucije izdelkov pa opravlja v doo ali obratno. Pred registracijo doo se je dobro posvetovati z računovodjo glede poslovanja doo, saj se finančno poslovanje doo precej razlikuje od poslovanja sp. A to lahko prepustite našemu računovodskemu servisu DATA z več kot 30-letnimi izkušnjami. Pokličite 01/600-1530 ter povprašajte za ponudbo naših računovodskih storitev!

Preberite tudi – Kaj je z julijem drugače glede prevoza na delo?

Sp v doo – podjetnik lahko preoblikuje sp v doo

Gre za postopek, ki ga mora podjetnik opraviti pri notarju in ne na DATA točki. Preoblikovanje za podjetje iz sp v doo je možno na dva načina:

  • s prenosom podjetja na novo kapitalsko družbo, ki se ustanovi zaradi prenosa podjetnikovega podjetja;
  • s prenosom podjetja na prevzemno kapitalsko družbo: s prenosom podjetja na družbo, ki že obstaja (pripojitev k že ustanovljeni družbi).

Podjetnik mora najaviti datum preoblikovanja sp v doo, objaviti namero o preoblikovanju, pripraviti računovodske izkaze, sklep o preoblikovanju podjetja in vložiti prijavo za vpis prenosa podjetja pri registrskem organu. Postopek registracije po navadi uredi notar, ki pripravi tudi akt o ustanovitvi in sklep za preoblikovanje podjetnika. Registrski organ izda sklep o registraciji in hkrati vpiše prenos podjetja in ustanovitev doo. Nato o vpisu prenosa podjetja obvesti AJPES, da opravi izbris podjetnika iz Poslovnega registra Slovenije.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Sp v doo – v pomoč pri postopku so vam lahko naši davčni in pravni svetovalci

Pomembno je, da se podjetniki zavedate, da se je potrebno pred spremembo sp v doo posvetovati z računovodjo vašega podjetja in načrtovati postopek spremembe. Del tega načrtovanja je lahko tudi posvet z davčnim in pravnim svetovalcem v podjetju DATA, ki podjetnika opozorijo na različne vidike prehoda iz poslovanja kot fizična oseba (sp) v poslovanje kapitalske družbe, ki jo nameravajo odpreti. Za termin plačljivega strokovnega svetovanja nam lahko pišete na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530!

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja