Go to Top

Življenjsko zavarovanje za primer smrti

Življenjsko zavarovanje za primer smrti so pod drobnogled vzeli na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), kjer opozarjajo, da morate vsakič, preden sklenete katero od vrst zavarovanj, razumeti njegovo vsebino.

izobraževanje

Varstvo in zdravje pri delu

Delodajalec je dolžan zagotoviti vsem svojim delavcem, tudi študentom in dijakom, usposabljanje iz varstva in zdravja pri delu, določene obveznosti pri tem pa imajo tudi samozaposlene osebe. Ste že prevzeli odgovornost in se seznanili z možnimi tveganji na delovnem mestu?

Več informacij

Za življenjsko zavarovanje za primer smrti je značilno, da zavarovalnica izplača upravičencu dogovorjeno zavarovalno vsoto, če zavarovanec umre pred iztekom zavarovalne dobe. Ključna posebnost pa je, da zavarovalna vsota ni izplačana, če zavarovanec zavarovalno dobo preživi. Če imate nepreskrbljene družinske člane (mladoletne otroke, partnerja …), je za vas ta produkt smiselna izbira, ugotavljajo na ZPS.

Če imate nepreskrbljene družinske člane, se vam splača zavarovati za primer smrti.

Klikni in deli

Življenjsko zavarovanje za primer smrti ima najnižje premije

»Premije za življenjsko zavarovanja za primer smrti so najnižje v celotni paleti življenjskih zavarovanj, hkrati pa najbolj odgovarjajo namenu, ki ga želite doseči z zavarovanjem.« Na zvezi pišejo, da življenjsko zavarovanje za primer smrti kljub temu ni primerno za vse, temveč predvsem »za tiste, ki želijo poskrbeti za finančno varnost svojih bližnjih, če bi prišlo do nepredvidenega dogodka – smrti.«  Rizično zavarovanje tako v primeru smrti v družini poskrbi, da je primanjkljaj v družinskem proračunu čim nižji ter da se življenjski standard družinskih članov ne poslabša.

Mlajši kot ste, ceneje bo

Pri izbiri kakršnega koli zavarovanja se je treba o njem pozanimati in točno razumeti, za kaj gre. Na ZPS svetujejo, da si za to vzamemo dovolj časa ter da ne vzamemo prve ponudbe, temveč ponudbe istega paketa med različnimi ponudniki med seboj primerjamo. Razlika med najcenejši in najdražjo ponudbo se lahko razlikuje tudi za več kot 30 odstotkov, so zapisali.

življenjsko zavarovanje za primer smrti

Ugotavljajo, da je višina premije, ki jo boste plačevali za življenjsko zavarovanje za primer smrti, odvisna od zavarovalne vsote in zavarovalnega obdobja, ki ga izberete, hkrati pa tudi od vaše starosti v trenutku sklenitve zavarovanja. Mlajši kot ste pri sklenitvi zavarovanja, cenejše bo. Na ceno zavarovanja lahko vplivajo še drugi dejavniki, denimo zdravstveno stanje, status (ne)kadilca, opravljanje tveganega poklica,  ukvarjanje z nevarnejšimi dejavnostmi (npr. ekstremnimi športi). Vplačana premija je strošek, ki se v primeru doživetja ne povrne. Zavarovanje nima varčevalne komponente, kot to velja za ostale oblike življenjskega zavarovanja, temveč le zavarovalno.

Kljub temu podarjajo, da cena ni edini dejavnik, ki ga morate pred sklenitvijo zavarovanja upoštevati. Treba je pregledati tudi pogoje pri sklenitvi zavarovanja, ki so lahko različni.

Veste, kako je z davčno številko novorojenčka in kako je urejeno zdravstveno zavarovanje po rojstvu otroka? Z aprilom pa veljajo tudi višji pavšalni prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Vir: ZPS

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja