Go to Top

Zaposlovanje tujcev: novosti

Zaposlovanje tujcev – konec marca je bila sprejeta novela Zakona o tujcih, ki ureja zaposlovanje tujcev, samozaposlovanje in delo tujcev. Z njo naj bi prek prenosa pravil EU olajšali zaposlovanje tujcev, ki so v Sloveniji doštudirali ali opravljali naloge raziskovalcev. Zaposlovanje bo možno neposredno iz evidence brezposelnih oseb.

Izračunajte si plačo!

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Katere spremembe prinaša novela?

Novela zakona prek evropske direktive ureja nove vrste enotnih dovoljenj za prebivanje in delo ter dovoljenj za začasno prebivanje. Po novem bo možna tudi izdaja dovoljenja za začasno prebivanje zaradi iskanja zaposlitve in samozaposlitve za raziskovalca, ki je v Sloveniji zaključil raziskovalno delo, in študenta, ki je v Sloveniji zaključil študij. Tujci pa bodo lahko zaprosili tudi za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje zaradi opravljanja prostovoljskega dela in zaradi opravljanja pripravništva.

Bistvena novost je predvsem, da bo zaposlovanje tujcev možno neposredno iz evidence brezposelnih oseb.

Za dodatna pojasnila izkoristite naše pravno svetovanje. Za ponudbo kontaktirajte naše pravne strokovnjake na telefon na 01 6001 528 ali e-mail [email protected] 

Imate urejene interne akte?

Uvedba pogoja znanja slovenskega jezika

Uvaja se pogoj znanja slovenskega jezika na osnovni ravni, kot pogoj za stalno prebivanje, ki se izda na podlagi petletnega neprekinjenega zakonitega prebivanja tujca v Sloveniji in na vstopni ravni, ki se za polnoletne družinske člane zahteva za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine.

Zaposlovanje tujcev in združitev družine

Z novelo se zaostrujejo pogoji za združitev družine tujih državljanov, saj so po novem iz sredstev za preživljanje izločeni vsi dodatki in socialni prejemki. Podaljšuje pa se tudi rok za pridobitev pravice združitve družine iz enega na dve leti.

Morda vas zanima še: Amortizacija osnovnih sredstev

Kako poteka zaposlovanje tujcev v praksi?

Sam postopek zaposlovanja je odvisen od tega ali gre za državljana EU ali za tujca, s prostim dostopom do trga dela ali pa gre za osebo iz tretjih držav. Preden se delodajalec odloči za zaposlovanje tujcev, mora opraviti kontrolo trga dela, in sicer tako, da izpolni obrazec PDM-KTD.

Za zaposlovanje tujcev iz tretjih držav pa mora delodajalec tudi izpolniti enega od 3 kriterijev aktivnega poslovanja:

  • zaposlitev najmanj 1 osebe za neprekinjen čas 6 mesecev,
  • mesečni prilivi v višini najmanj 10.000 evrov zadnjih 6 zaporednih mesecev,
  • investicija v višini 50.000 evrov v dejavnost, v okviru katere bo tujec opravljal delo.

Zaposlovanje tujcev pa ni podvrženo kriteriju aktivnega poslovanja, če gre za zaposlitev tujca z najmanj visokošolsko izobrazbo.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja