Go to Top

Zaposlovanje mladih še vedno težava

Zaposlovanje mladih v Sloveniji je tematika, ki je v zadnjem času nekoliko manj pereča, a še vedno predstavlja težavo.

Stopnja brezposelnosti mladih v Sloveniji je namreč po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ) še vedno višja od stopnje brezposelnosti vseh starostnih skupin. Natančnejši podatki na temo zaposlovanje mladih pa kažejo, da se problematika njihove brezposelnosti počasi, a vztrajno zmanjšuje. Zaradi gospodarske rasti in večjega povpraševanja po kadrih imajo tudi prvi iskalci zaposlitve nekoliko manj težav pri iskanju službe.

Na ZRSZ je prijavljenih nekaj več kot 14.000 mladih, starih od 15 do 29 let. Prevladujejo ženske in prvi iskalci zaposlitve. Povečan priliv mladih na zavodu za zaposlovanje pričakujejo jeseni, ko bodo študentje zaključili študij.

Subvencije za zaposlovanje mladih

Pisali smo že o novih subvencijah, ki jih letos delodajalcem omogoča Zavod za zaposlovanje mladih. Za trajno zaposlovanje mladih je trenutno razpisana subvencija, ki sicer od 6. junija 2018 velja le za zaposlovanje mladih iz zahodne slovenske kohezijske regije. Sredstva, namenjena za vzhodno regijo, so za letos že počrpana.

zaposlovanje mladihDelodajalec, ki za nedoločen čas in za 40 ur na teden zaposli na Zavodu prijavljeno brezposelno osebo, mlajšo od 30-ih let, lahko pridobi subvencijo v višini 5.000 evrov. To javno povabilo je odprto do porabe sredstev, a najdlje do 31. 7. 2019. Delodajalci morajo zaposlenim zagotoviti plačo in druge prejemke iz delovnega razmerja v skladu z delovnopravno zakonodajo. Pri pripravi pogodb o zaposlitvi vam lahko pomagajo naši pravni strokovnjaki z bogatimi izkušnjami na kadrovskem področju.

Informativni izračun plače

>>> Do zaslužka lahko mladi pridete tudi s svojimi hobiji! Če razmišljate o registraciji s.p.-ja, vas vabimo na brezplačno izobraževanje Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Subvencije za delodajalce in mlade

Javno povabilo je namenjeno spodbujanju zaposlovanja za nedoločen čas, s ciljem izboljšanja zaposlitvenih možnosti mladih ter zagotavljanja dolgoročnejšega sodelovanja med delodajalci in mladimi iskalci zaposlitve. V subvencionirano zaposlitev pri delodajalcih se lahko vključijo mladi, ki so na ZRSZ prijavljeni vsaj en dan.

Na javno povabilo se lahko prijavijo delodajalci, ki so pravne ali fizične osebe, vsaj 12 mesecev vpisane v Poslovni register Slovenije, imajo vsaj enega zaposlenega v zadnjih treh mesecih ali so samozaposleni. Za trajno zaposlovanje mladih je do leta 2021 na voljo 27,7 milijona evrov, večina iz socialnega sklada Evropske unije.

Mladim osebno pa je namenjen ukrep Spodbuda za zaposlitev, do katerega so upravičeni vsi mladi, ki so upravičeni do denarnega nadomestila za brezposelnost s končano največ srednjo šolo ali gimnazijo in se zaposlijo za polni delovni čas. Poleg plače lahko prejmejo še spodbudo za zaposlitev, ki znaša 20 % zadnjega izplačanega neto zneska denarnega nadomestila. Pozor – ne velja za javna dela in deficitarne poklice.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja