Go to Top

Zamudne obresti 2023 z začetkom julija višje!

Zamudne obresti 2023 so v drugi polovici leta višje. Višina predpisane obrestne mere se sicer spreminja vsakih 6 mesecev. Od januarja do junija je bila višina predpisane obrestne mere za zamudne obresti 2023 10,50 %. Poglejmo, od česa je višina odvisna in kako lahko izračunate svoje zamudne obresti.

Če ste v dvomih, vam lahko pomagamo tudi mi. Naši davčni svetovalci so strokovnjaki na področju davkov, računovodstva in obresti. Pokličite nas na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si. Ste bodoči podjetnik? Pri Dati nudimo tudi celostno podporo novim (in obstoječim) podjetnikom pri ustanavljanju s.p. ali d.o.o.

Kako ustanoviti podjetje?

Kako izračunamo zamudne obresti 2023?

Zamudne obresti obravnava Zakon o predpisani obrestni meri zamudnih obresti (ZPOMZO-1). Podatki za izračun zamudnih obresti so javno dostopni, z njihovo pomočjo pa lahko izračunamo višino obrestne mere. Od leta 2007 naprej je predpisana višina obrestne mere zamudnih obresti enaka vodilni obrestni meri, povečani za 8 odstotnih točk. To velja tudi za zamudne obresti 2023.

Višina predpisane obrestne mere zamudnih obresti je od druge polovice leta 2016 do konca 2022 znašala 8 %. Najvišja je bila leta 2003, ko je zakon stopil v veljavo. Takrat je znašala 17 % v drugi polovici leta. Letos je ta odstotek nekoliko nižji, zamudne obresti 2023 bo treba plačati v višini 12 %.

Izračunajte si vašo plačo!

Pravni nasvet

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kaj je vodilna obrestna mera in kako vpliva na zamudne obresti 2023?

Vodilno obrestno mero določa Evropska centralna banka. Višina se spreminja na pol leta, začetek januarja in začetek julija. Zamudne obresti 2023 za drugo polovico leta so odvisne od izračuna na zadnji delovni dan junija. Čeprav višino predpisane obrestne mere za zamudne obresti objavi Ministrstvo za finance, to ne pomeni, da jo tudi določa. Objava je namreč le informativna, višino vodilne obrestne mere za vsako polletje pa si lahko ogledate tukaj.

V kolikor imate dodatna vprašanja, se lahko obrnete na nas. Dosegljivi smo na na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si, lahko pa si tudi rezervirate termin individualnega svetovanja.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja