Go to Top

Zakon o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev

Področje zaposlovanja in dela tujcev v Republiki Sloveniji se prilagaja določbam Zakona o tujcih (ZTuj). Direktiva 2011/98/EU uvaja koncept enotnega dovoljenja za prebivanje in delo, ki se bo po novem izdajal v enotnem postopku na upravnih enotah. O zaposlovanju in samozaposlovanju tujcev smo pisali že tukaj.

Zakon o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev“Vse na enem mestu” tudi za tujce

V tujsko zakonodajo se uvaja  t. i.  načelo “vse na enem mestu” za vse tujce, ki bodo zaprosili za izdajo dovoljenja za prebivanje zaradi zaposlitve ali dela, dodatno pa bodo enotno dovoljenje lahko pridobili tudi tujci zaradi:

  • opravljanja sezonskega dela,
  • opravljanja dela kot samozaposlena oseba,
  • za čezmejno opravljanje storitev kot napoteni delavci (te kategorije v področje uporabe direktive niso vključene).

Načelo vse na enem mestu omogoča tujcu, da si uredi enotno dovoljenje za delo in dovoljenje za prebivanje na enem mestu (na upravni enoti). Pri tem predlagana ureditev ne odstopa bistveno od že uveljavljene ureditve za pridobitev dovoljenja za prebivanje iz razloga visokokvalificirane zaposlitve (modra karta EU).

Enotno dovoljenje

To pomeni, da tujci, državljani tretjih držav, ki so v Slovenijo prišli z namenom zaposlitve, samozaposlitve ali dela, ne bodo več potrebovali dveh dovoljenj, saj bo enotno dovoljenje nadomestilo tako dovoljenje za prebivanje kot tudi delovno dovoljenje.

Izjema od enotnega dovoljenje je le dovoljenje za sezonsko delo za čas do treh mesecev, saj v tem primeru tujci, državljani tretjih držav, po novem ne bodo več potrebovali dovoljenja za prebivanje.

Več lahko preberete tukaj.

Data d.o.o. nudi svetovanje in podporo v postopku pridobitve vseh oblik delovnih dovoljenj,  v postopku zaposlovanja s kontrolo trga dela, izvajanju storitev v Republiki Sloveniji in prijavi dela.

V kolikor ste imeli namen pridobiti dovoljenje za zaposlitev večinskega lastnika podjetja in še niste oddali vloge, vam svetujemo da se obrnete na naše svetovalce, da najdemo drugo ustrezno rešitev za vas.

V kolikor še niste naša stranka in imate namen registrirati podjetje v Sloveniji in se zaposliti, nam pošljite povpraševanje na data@data.si ali nas pokličite na telefonsko številko 00 386 1 6001 530.

Podjetniške storitve DATA

Pripravila: Anja Grahek


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja