Go to Top

Za davčno potrjevanje računov po obratovalnem času ste lahko kaznovani!

Davčno potrjevanje računov po obratovalnem času ni davčni prekršek, pravijo na Finančni upravi RS, je pa lahko dokazilo o kršitvi Zakona o gostinstvu (ZGos). Gostince, ki bodo obratovali tudi po koncu uradnega obratovalnega časa in pri katerih lahko davčno potrjene račune , lahko na Tržnem inšpektoratu Republike Slovenije (TIRS) kaznujejo z globo od 1.200 do 40.000 evrov.

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Ali veste, kakšne so pristojnosti posameznega inšpektorata in posameznih inšpektorjev? Za katere podatke vas lahko prosijo in za katere ne? Kako se morate odzvati ob njihovem obisku?

Več informacij

Pazljivo pri izdaji računov po koncu obratovalnega časa

Izdajanje in davčno potrjevanje računov po obratovalnem času torej z vidika davčnih blagajn, ni prekršek, pojasnjujejo na Fursu. Pomembno je le, da račun izdate in ga davčno potrdite. Pri tem pa ne smete pozabiti, da se na računu pojavi dan in ura izdaja računa, kar pomeni, da lahko na Tirsu nadzirajo in preverijo, ali ste izdali račune pravilno in v času uradnega obratovalnega časa.

izobraževanje

Mini blagajna po korakih

Ali izdajate manjše število računov in nočete vedno znova izdati računa z VKR? Potem je Mini blagajna odgovor na vaše vprašanje. Pridružite se nam na seminarju in seznanili vas bomo z brezplačno aplikacijo Mini blagajna.

Več informacij

Obratovalni čas gostincev natančneje opredeljuje Pravilnik o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost. Gostinec mora po zakonu določiti obratovalni čas in ga v skladu s pravilnikom prijaviti za gostinstvo pristojnemu organu lokalne skupnosti. Kot pravijo na Tirsu, morajo gostinci in kmetje »poslovati v priglašenem in potrjenem obratovalnem času, obvestilo o razporedu obratovalnega časa pa mora objaviti na vidnem mestu ob vhodu v gostinski obrat«.

davčno potrjevanje računov po obratovalnem času

Po določilih pravilnika kmet oziroma gostinec določi redni dnevni obratovalni čas glede na vrsto gostinskega obrata, in sicer:

  • gostinski obrati, ki nudijo gostom nastanitev, in sestavne enote teh obratov (hotelske restavracije) ter kmetije lahko obratujejo med 0. in 24. uro,
  • restavracije, gostilne, kavarne in izletniške kmetije lahko obratujejo med 6. in 2. uro naslednjega dne,
  • slaščičarne, okrepčevalnice, bari, vinotoči lahko obratujejo med 6. in 24. uro,
  • obrati za pripravo in dostavo jedi lahko obratujejo med 0. in 24. uro oziroma glede na naročila,
  • gostinski obrati v sklopu igralnic in igralnih salonov lahko poslujejo med 0. in 24. ure.

Davčno potrjevanje računov po obratovalnem času ni dovoljeno, a gostje lahko še spijejo naročeno

V primeru, da so gostje ob koncu obratovalnega časa gostinskega obrata še vedno v gostinskem obratu, ga morajo po pravilniku zapustiti najkasneje v 30 oziroma 60 minutah, če gostinski obrat streže poleg enostavnejših jedi in pijač tudi zahtevnejše jedi, taki obrati so npr. restavracije.

Po pravilniku lahko gostinec izjemoma brez dovoljenja za gostinstvo pristojnega organa občine obratuje dlje, kot traja obratovalni čas, in sicer na dan pred prazniki, ob pustovanju in martinovanju. Ob drugih priložnosti pa mora za obratovanje po poteku obratovalnega časa zaprositi za soglasje pristojnega organa občine. Več o tem, kdaj lahko gostinci in kmetje podaljšajo obratovalni čas si lahko preberete v prispevku Obratovalni čas lahko podaljšate pred dnevom Rudolfa Maistra, pred božičem pa ne.

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Davčno potrjevanje računov in obvezna uporaba davčnih blagajne je postala za zavezance obvezna z 2. januarjem 2016. Če vas zanima več o davčnih blagajnah, si lahko preberete v naslednjih prispevkih:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja