Go to Top

Vstop v sistem DDV

Vstop v sistem DDV, bodite pozorni na prag 50.000€

Vstop v sistem DDV. pred kratkim so namreč naši računovodje dobili vprašanje rahlo paničnega davčnega zavezanca. Ta je junija presegel prag za vstop v sistem DDV, a je to spregledal, in šele v avgustu začel postopek pridobivanja ID-številke za DDV. Izkušeni računovodski svetovalci so mu razložili, da mora za vse izdane račune, ki so presegli 50.000 evrov, obračunati in plačati DDV. Vse račune mora pravilno knjižiti v pravo obdobje, ko je bila opravljena storitev, in obračunati tudi obresti.

Izkušeni računovodski svetovalci podjetja Data, d.o.o., priporočajo, da ste pri vodenju evidence prihodkov svojega podjetja zelo natančni, ker je od tega odvisen morebiten vstop v sistem DDV.

Več o DDV-ju in o obveznostih, ki jih imajo davčni zavezanci, izveste na seminarju Abeceda poslovanja.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Identifikacija za DDV ni obvezna za vse

Po Zakonu o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) je davčni zavezanec vsaka domača ali tuja pravna oziroma fizična oseba, ki neodvisno opravlja katerokoli ekonomsko dejavnost, ne glede na namen ali rezultat opravljanja dejavnosti. Identifikacija za DDV pa ni obvezna za vse davčne zavezance, ampak so za to, kdo jo mora opraviti, določeni pogoji.

vstop-v-sistem-ddvZavezanec za DDV med drugim postanete, če presežete 50.000 evrov obdavčljivega prometa v zadnjih dvanajstih mesecih. V tem primeru je potrebna identifikacijska številka za DDV. Kako jo pridobiti in na kaj je treba biti pri tem pozoren, smo že pisali v prispevku Zavezanec za DDV: Kdaj in kako se prijaviti v sistem?

Kako do številke za DDV?

Zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV morate pravočasno oddati v elektronski obliki na portalu eDavki. Lahko pa vam to uredi računovodja. Zahtevek za izdajo je treba vložiti vložiti najpozneje v mesecu, v katerem je verjetno, da bo vrednost obdavčljivega prometa presegla predpisani znesek 50.000 evrov. Na podlagi zahtevka se pridobi identifikacijska številka za DDV. Ta je sestavljena iz predpone SI in davčne številke. Davčni organ jo bo izdal najpozneje do zadnjega dne meseca, ki sledi mesecu vložitve zahtevka.

Zavezanec za DDV lahko postanete tudi na lastno željo, pa čeprav imate manjši skupni obdavčljivi letni promet od 50.00o evrov. Zahtevek lahko predložite že v postopku ustanovitve podjetja. Pogoj pa je, da ste identificirani za namene DDV nato najmanj 60 mesecev. Veste, kdo pa je lahko atipični davčni zavezanec?

>>> Imate vprašanje o DDV-ju? Zastavite ga našim davčnim svetovalcemČe v svojem podjetju zaposlujete, pa vam svetujemo udeležbo na brezplačnem izobraževanju o obveznostih, ki jih delodajalcem nalaga zakonodaja.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Dober računovodja – urejene poslovne knjige

Zato je smiselno, da si podjetnik še pred registracijo podjetja izbere dober računovodski servis in se z računovodjo konkretno pogovori. Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) namreč določa, da morajo vsi, ki opravljajo poslovno dejavnost, voditi poslovne knjige. Poleg tega jih morajo enkrat letno zaključiti v skladu z zakonom in Slovenskimi računovodskimi standardi ali mednarodnimi standardi računovodskega poročanja. Velja tako za gospodarske družbe kot tudi za podjetnike.

Če pa imate na tem področju dovolj znanja in izkušenj, se lahko zadeve lotite sami. Enostavnega knjigovodstva se namreč da priučiti, tudi na delavnici, ki jo izvajamo v podjetju Data. Vendar ne smemo pozabiti, da vodenje računovodstva pomeni več kot le knjigovodstvo.

Ob ustanovitvi podjetja morate znižati stroške poslovanja. Eden izmed načinov je vodenje svojega knjigovodstva.

Pripravili: računovodski svetovalci podjetja Data, d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja